Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η χρήση του σωσιβίου στο windsurfing!!!

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου                                                 

Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor
Ειδικός Αθλητικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας






Η χρήση του σωσιβίου επιβάλλεται στα πρώτα στάδια εκμάθησης και όχι μόνο, λόγω της αυξημένης ασφάλειας που παρέχει σε μία επικίνδυνη πτώση στο νερό, αλλά και στην γρήγορη επαναφορά μας στην επιφάνεια της θάλασσας, κυρίως όταν μας πλακώσει το πανί. 

Σε αυτήν την περίπτωση όταν βγαίνουμε στην επιφάνεια με σηκωμένα τα χέρια, τα κάνουμε γροθιές πάνω από το κεφάλι μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα θάλαμο με αέρα ανάμεσα στην επιφάνεια της θάλασσας και το πανί.


Τα σωσίβια τα οποία ενδείκνυνται για windsurf είναι αυτά τα οποία έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σπορ. Ο πιο κατάλληλος τύπος είναι το γιλέκο (φωτ.1) με προδιαγραφές της αμερικανικής ακτοφυλακής. Τα υλικά κατασκευής αυτών των σωσίβιων γιλέκων είναι υψηλής ποιότητας, έχουν ανακλαστήρες νυχτός, κυρίως στους ώμους και αρκετούς ιμάντες ρύθμισης έτσι ώστε να αγκαλιάσουν το σώμα όσο πιο ανατομικά γίνεται, όπως επίσης διαθέτουν μια θήκη στην μπροστινή τους επιφάνεια για την τοποθέτηση κάποιων βοηθητικών υλικών που είναι απαραίτητα να τα έχουμε πάντοτε μαζί μας.



Στο εσωτερικό αυτών των σωσίβιων γιλέκων υπάρχει μια ετικέτα (φωτ.2) που αναγράφει το βάρος του ανθρώπου που απευθύνεται, έτσι ώστε όταν το χρησιμοποιεί να επιπλεύσει με ασφάλεια. Οι τιμές αυτών των σωσίβιων γιλέκων είναι από 60€ έως 140€. Επιμένετε στα σωσίβια – γιλέκα με προδιαγραφές και όχι σε οποιαδήποτε σωσίβια των 30 € γιατί τα φτηνά σωσίβια δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας και δεν έχουν διεθνείς προδιαγραφές.





Στην εξωτερική θήκη του σωσιβίου (φωτ.3) πρέπει να έχετε τυλιγμένο σχοινί μήκους 2 μέτρων για τυχόν αντικατάσταση της βάσης του πανιού και δύο κομμάτια σχοινί μήκους 40 έως 60 cm για τυχόν αντικατάσταση του σχοινιού του εμπρός και πίσω ακρόματσου. Επίσης μπορείτε να έχετε μια σφυρίχτρα θυέλης και φωσφοριζέ στικ μιας χρήσης, τα οποία είναι χρήσιμα τις βραδινές ώρες. Αυτά λειτουργούν όταν “σπάσετε” το στικ και αναμειχθούν τα υγρά που έχουν, με αποτέλεσμα να αρχίσει να φωσφορίζει το στικ έχοντας διάρκεια μερικές ώρες. Αυτά τα στικ τα προμηθεύεστε από καταστήματα με στρατιωτικά είδη και η τιμή τους είναι περίπου  5 ευρώ το ένα.


Τέλος, καλό είναι να έχετε μαζί σας και ένα κινητό τηλέφωνο μέσα σε αδιάβροχη στεγανή πλαστική θήκη, την οποία την αγοράζετε από τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και κοστίζει περίπου 5 - 25  €, κρεμασμένο στον λαιμό σας έξω από την στολή και κάτω από το σωσίβιο. Το κινητό τηλέφωνο καλό είναι να είναι πάντοτε κλειστό κατά την περίοδο που κάνετε windsurf και να το χρησιμοποιήσετε μόνο μέσα στη θήκη και μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Πολύ χρήσιμο και σωτήριο θα είναι να έχετε καταχωρημένους στην μνήμη του τηλεφώνου σας τους τηλεφωνικούς αριθμούς των κατά τόπους Λιμεναρχείων, των περιοχών που συνηθίζετε να κάνετε windsurf.


Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα συμβούλευα όλους τους σερφίστες ανεξαρτήτως επιπέδου, αρχάριοι, μεσαίοι ή προχωρημένοι ότι πρέπει να φοράμε πάντα σωσίβιο.
Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η μόνη περίπτωση που δεν φοράμε σωσίβιο είναι όταν σερφάρουμε σε τόσο μεγάλα κύματα, που χρειάζεται μετά από κάθε πτώση να βουτάμε κάτω από τα κύματα μέχρι να βρούμε τη στιγμή να ξεκινήσουμε.



Ως χρήστης σωσιβίου, έτυχαν 4 περιπτώσεις που το σωσίβιο που φορούσα ήταν σωτήριο για τη ζωή μου. Οι τρεις περιπτώσεις ήταν σπάσιμο μάτσας, σπάσιμο άλμπουρου, σπάσιμο fin και ένας τραυματισμός μετά από μια αποτυχημένη προσγείωση υψηλού άλματος.

Το σωσίβιο, έκανε τη ζωή μου πιο ασφαλή μέσα στο νερό. Ειδικά στην τέταρτη περίπτωση χωρίς να καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια κρατήθηκα στην επιφάνεια της θάλασσας στα 6 -7 bf για τουλάχιστον 4 -5 λεπτά ώστε να περάσω το σοκ του πόνου που είχα στο πόδι μου, κρατώντας πάντοτε τον εξοπλισμό μου με το ένα χέρι και με το άλλο κολυμπώντας με ήρεμες κινήσεις. Η πρόληψη και η σωστή προετοιμασία είναι το καλύτερο φάρμακο για μια δύσκολη περίπτωση που ίσως αντιμετωπίσετε στο μέλλον.


Rentals & sessions - Windsurfing, SUP, canoe, SUP/Yoga, snorkeling  - Angelochori Beach - Thessaloniki - Greece
Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone

Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2015

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.