Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Windsurfing και Fitness … Τα ωφέλη του ....

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου 
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor




Windsurfing και Fitness … Τα ωφέλη του ......
Το δημοφιλέστερο καλοκαιρινό θαλάσσιο σπορ  για να απολαύσετε  το καλοκαίρι! Windsurfing είναι ένα δημοφιλές άθλημα του νερού που γίνεται από ερασιτέχνες όσο και από αθλητές . Για να το κάνετε, θα πλεύσει με μια σανίδα του windsurf  πάνω στο νερό χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σας , κρατώντας  ένα πανί, ώστε να δαμάσετε άνεμο και κύματα …..




1) Ψυχικά Ωφέλει : Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο ώστε ως να είσαι στο νερό κάτω από τον ήλιο σε μια όμορφη, ζεστή ημέρα! Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ  σχέση με  την άσκηση μέσα σε ένα γυμναστήριο………….
Αν είστε έξω σε μια ηλιόλουστη ημέρα, θα έχετε επίσης να ρουφήξετε την  βιταμίνη D, η οποία είναι γνωστή για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. (Απλά φροντίστε να φοράτε άφθονο αντηλιακό. )
 Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της βιταμίνης D παράγεται από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ουσίες που υπάρχουν στο δέρμα μας (στερόλες)

2) Ενίσχυση του κορμού  : Το Windsurfing γυμνάζει τους μυς του κορμού σας , καθώς ισορροπούμε  πάνω στο σκάφος . Χρησιμοποιούμε   ολόκληρο το σώμα σας για να κάνουμε  τις στροφές  σε συνδυασμό με το πανί  με αποτέλεσμα  να γυμνάζονται  τα χέρια, η  πλάτη και τα πόδια,  καθώς σερφάρουμε  .Η συνεχής  ισορροπία του κορμού  σας εξασφαλίζει την συνεχή εκγύμναση του !!!

3) Καρδιαγγειακές: Το σώμα αποτελείται από πολλές μυϊκές ομάδες, και προκειμένου να τις χρησιμοποιούμε  αυτές  , πρέπει να παρέχετε μια σταθερή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών μέσω της ροής του αίματος . Για το λόγο αυτό, μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως η  πλάτη και τα πόδια απαιτούν από την καρδιά να αντλεί γρηγορότερα αίμα όταν αυτές οι ομάδες χρησιμοποιούνται εκτενέστερα. Το Windsurfing είναι μια καταπληκτική καρδιαγγειακή άσκηση, διότι απαιτεί τη χρήση πολλών μυϊκών ομάδων από τα σώματά σας .

4) Αυξημένη Καρδιαγγειακή Αντοχής: Όσο περισσότερο κάνουμε   windsurf, τόσο  αυξάνετε την καρδιακή μας  αντοχη . Η καρδιά μας  είναι η αντλία για  όλες ς τις ομάδες μυών, με αποτέλεσμα το windsurf  να είναι μια σοβαρή προπόνηση για την καρδιά μας. Για να το πετύχουμε  αυτό ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε windsurfing  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα !

Ακόμα και αρχάριοι  L1 , ΚΑΝΟΥΝ αρκετά μεγάλη  προπόνηση: Ως αρχάριοι, περνούν τον περισσότερο χρόνο σας μαθαίνοντας πώς να ισορροπούν πάνω στο σκάφος . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν αρκετά τους  μύες των ποδιών , ενώ γυμνάζουν τους ώμους τους , τους πήχεις  και το κάτω μέρος της πλάτης για να ελέγξουν τη δύναμη που ασκείτε πάνω στο  πανι του windsurf . Οι αρχάριοι μπορούν να περνούν το μισό χρόνο τους μέσα στο  νερό από τις πτώσεις , αλλά αυτό είναι όλο το μέρος της προπόνησης. Πτώση από το σκάφος , έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνουν  ποιο συχνά στο σκάφος με αποτέλεσμα να γυμνάζουν  τα χέρια τους  και να καταναλώνουν  περισσότερες θερμίδες .

5) Κατανάλωση ΑΡΚΕΤΩΝ Θερμίδων : Οι L5 windsurfers καταναλώνουν  μέχρι και 1000 θερμίδες ανά ώρα, ενώ στο Freeride οι  windsurfers καταναλώνουν  500 θερμίδες την ώρα.


6) Δες το σαν Άσκηση : Ταξιδεύοντας με 20 κόμβους ανά ώρα με το windsurf μας  εκτός από απόλαυση , ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΣΤΕ  και μάλιστα ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ … Αυτό  σημαίνει ότι είναι ΠΟΛΥ πιθανό να ‘κολλήσουμε’ κάνοντας windsurf , καταναλώνοντας περισσότερες  θερμίδες από ό, τι στο γυμναστήριο …………. 




GO  GO  Windsurfing !!!








Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2017

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή , ολική  , μερική ή περιληπτική , ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.