Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η διατροφή στο windsurf....

Λίνα Μούτσου - Ειδικός 
εφαρμογών διαιτητικής 

Υπεύθυνη διοργάνωσης
 fitness εκδηλώσεων 






Η ενεργειακή δαπάνη στο windsurf είναι μεγάλη, αφού μια ώρα θα χρειαστεί περίπου 200-600 θερμίδες.(η απόκλιση είναι μεγάλη γιατί η θάλασσα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η εμπειρία του surfer, ο τρόπος που χειρίζεται το surf αλλά και ο μεταβολισμός του κάθε ατόμου) 


 Ως αερόβιο άθλημα γυμνάζει όλο το σώμα ισοτονικά, ενεργοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους πήχεις, τους τετρακέφαλους, τους ραχιαίους, τα πέλματα. Έτσι επιτυγχάνουμε αύξηση μυθικής μάζας αλλά και απώλεια λίπους. Φυσικά κάπου εδώ και για να επιτευχτεί ο στόχος με ακρίβεια άρχετε και η διατροφή.


Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη απόδοσή του εκάστοτε αθλητή . Η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών πριν την άσκηση θα πρέπει:

1.       Να επιτρέπει στο στομάχι να είναι σχετικά άδειο κατά την εκκίνησης

2.       Προφυλάσσει από το αίσθημα της πείνας κατά την διάρκεια της προπόνησης

3.       Να μην προκαλεί γαστρεντερική δυσφορία ή αισθήματα πείνας, ζαλάδας ή κόπωσης. Συνεπώς καλό είναι να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε λίπος ή φυτικές ίνες γιατί χωνεύονται αργά και μένουν ώρα στο στομάχι. Επίσης προκαλούν τη διοχέτευση αρκετού αίματος στο στομάχι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης ,το οποίο μπορεί να προκαλέσει κράμπες και δυσφορία.







4.       Συμβάλλει στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων γλυκόζης στους μύες

Το ιδανικό λοιπόν είναι Να έχει καταναλώσει 3-4 ώρες πριν την εξάσκηση ένα ελαφρύ γεύμα σε στέρεα μορφή. Έτσι, θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει η πέψη

Πιο αναλυτικά πριν την άσκηση το γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει:
1.       Σημαντικό ποσό υδατανθράκων (τροφή που τρομοκρατεί περισσότερο τους ανθρώπους την σημερινή εποχή, δεν είναι κακή ούτε τρομακτικοί μιας και  είναι η κύρια πηγή ενέργειας για όλες τις μεταβολικές διεργασίες. )

2.       Λίπος : Το λίπος συντελεί σε μεγαλύτερο χρόνο πέψης της τροφής και δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% επί του συνόλου της ενέργειας που προσλαμβάνεται.

3.       Πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνη (αυγά, κρέας, ψάρι, πουλερικά, άπαχα γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, σόγια)





Ενυδάτωση
 Πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση του surfer παίζει και η σωστή  Ενυδάτωση η οποία είναι απαραίτητη καθώς ο ήλιος αλλά και η κόπωση οδηγούν στην αυξημένη απώλεια υγρών του οργανισμού . Συγκεκριμένα, συνίσταται η κατανάλωση 400-600ml υγρών 2 ώρες πριν την άσκηση εκ των οποίων τα 120-250ml να είναι 15 λεπτά πριν
, ενώ μετά την άσκηση απαιτούνται 450-675ml υγρών για κάθε 0.5kg απώλειας σωματικού βάρους.
Μια πολύ καλή πρόταση για αναπλήρωση υγρών και καλίου είναι ένας χυμός πορτοκάλι


Βλέπουμε τελικά ότι, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσει κάποιος την αθλητική του απόδοση, μέσω της διατροφής και φυσικά!  Είναι στο χέρι κάθε ασκούμενου να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα και σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή και εξατομικευμένη προπόνηση να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.


Κάθε οργανισμός διαφορετικός και έχει άλλες απαιτήσεις για αυτό συστήνετε η εποπτεία ενός επαγγελματία διαιτολόγου , ο οποίος θα μπορεί να τους συμβουλέψει για τις ατομικές ανάγκες ενέργειας και θρεπτικών συστατικών και θα  βοηθήσει να αναπτύξετε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση της αθλητικής σας απόδοσης.


Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2015


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή , ολική  , μερική ή περιληπτική , ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.