Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Υποθερμία : Αιτίες - Συμπτώματα – Αντιμετώπιση


Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου 
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf

Tι είναι η υποθερμία;   

Είναι η μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Υποθερμία: είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του οργανισμού, κατά την οποία αυτός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει.


Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία;
Σε νέους υγιείς ενήλικες, η μέση θερμοκρασία του στόματος είναι 36,8 +_ 0,4 βαθμοί Κελσίου, με χαμηλότερα επίπεδα στις έξι το πρωί και υψηλότερα το απόγευμα.
Παρά το γεγονός ότι θερμοκρασίες σώματος πάνω από 37,2 και κάτω από 35,5 είναι γενικώς παθολογικές, η θερμορυθμιστική λειτουργία του 'θερμοστάτη' του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και τροποποιείται με την πάροδο της ηλικίας

Τα συμπτώματα της υποθερμίας 
1. Ανεξέλεγκτο ρίγος
2. Δυσκολίες ομιλίας με μπέρδεμα του λόγου
3. Ασυνήθιστα χαμηλή συχνότητα αναπνοής
4. Κρύο και χλωμό δέρμα 
5. Απώλεια συντονισμού των κινήσεων, απώλεια συνείδησης, λιποθυμία 
6. Παράλογη συμπεριφορά ή απάθεια
7. Καρδιακός παλμός που είναι αδύναμος, ακανόνιστος ή μη ψηλαφητός
8. Μαζί με την υποθερμία μπορεί να συνυπάρχει και κρυοπάγημα

Οι άνθρωποι που παθαίνουν υποθερμία, μπορεί αρχικά να μην το αντιλαμβάνονται

για δύο κυρίως λόγους:
1. Επειδή η υποθερμία εγκαθίσταται προοδευτικά ταυτόχρονα με την πτώση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.
2. Η υποθερμία προκαλεί πνευματική σύγχυση που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να είμαστε ενήμεροι για την προοδευτική εγκατάσταση της υποθερμίας που μπορεί να μη γίνει έγκαιρα αντιληπτή, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε έξω σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.
Η παρατεταμένη παραμονή μας σε κατάσταση κρύου, οδηγεί στην ανεπάρκεια των μηχανισμών που έχει ο οργανισμός μας για να κρατά σε φυσιολογικά πλαίσια τη θερμοκρασία του.
Για να πάθει κάποιος υποθερμία, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν συνθήκες μεγάλου ψύχους. Η υποθερμία μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ήπιο καιρό όταν είμαστε βρεγμένοι και εξαντλημένοι.

Όταν κρυώνουμε, το ρίγος που μας κυριεύει έχει στόχο την παραγωγή θερμότητας για να διατηρούμε μια κανονική θερμοκρασία σώματος.
Το τρεμούλιασμα συνήθως σταματάει, όταν η θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος πέσει στους 30 βαθμούς Κελσίου. 

Πολύ λεπτοί άνθρωποι, μπορεί να προσβληθούν ταχύτερα από υποθερμία σε σύγκριση με άτομα που έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.
Επίσης ο υποσιτισμός(δίαιτα), οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο υποθυρεοειδισμός, η κατανάλωση αλκοόλ ή η δηλητηρίαση από αλκοόλ λόγω υπερβολικής κατανάλωσης (μέθη), αυξάνουν τον κίνδυνο υποθερμίας. (Τα οινοπνευματώδη προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας)



Βίντεο - υποθερμία .... 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η άμεση αντιμετώπιση της υποθερμίας, περιλαμβάνει το ζέσταμα του σώματος για να προληφθούν επιπλοκές ή ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό. Σε ακραίες καταστάσεις, οι άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης μπορεί να σώσουν ζωές.
1. Αρχικά πρέπει να βγαίνουν όλα τα βρεγμένα ρούχα που δυνατόν να υπάρχουν.
2. Εάν γίνεται, το άτομο με υποθερμία πρέπει να μεταφέρεται άμεσα σε εσωτερικούς χώρους. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να προστατεύεται το σώμα του από τον άνεμο, να καλύπτεται το κεφάλι και με κουβέρτες να απομονώνεται από το κρύο. Είναι καλύτερα εάν γίνεται να τοποθετούνται κουβέρτες ή άλλο απομονωτικό υλικό και κάτω από το θύμα της υποθερμίας.
3. Η τοποθέτηση ζεστών κομπρεσών στο λαιμό, στο στομάχι στους καρπούς και στις βουβωνικές περιοχές, μπορεί να βοηθήσει διότι έτσι θερμαίνεται το αίμα που κυκλοφορεί διαμέσου των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που περνούν από τις εν λόγω κομβικές περιοχές.


Στην περίπτωση προχωρημένης υποθερμίας το σώμα χάνει την ικανότητά του να ζεσταθεί μόνο του. 
Δεν πρέπει να τοποθετείται άμεση πηγή θερμότητας όπως ζεστό νερό ή λάμπα θέρμανσης. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε να θερμαίνετε πρώτα τα άκρα του σώματος δηλαδή τα πόδια και τα χέρια.
Οι ενέργειές μας να έχουν σαν στόχο την πρόκληση της αύξησης της εσωτερικής θερμοκρασίας, γιατί παροχή ξαφνικής εξωτερικής θερμότητας θα έχει σαν αποτέλεσμα παγωμένο αίμα να φτάσει άμεσα στα σπλάχνα του ατόμου, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Για αυτο το λόγο 
τοποθετήστε θερμοφόρες μόνο στα παρακάτω μέρη του σώματος:
Στο στομάχι
Στον αυχένα
Στους καρπούς 
Στις βουβωνικές περιοχές


Στα σημεία αυτά το αίμα είναι κοντά στην επιφάνεια του σώματος και θα μεταφέρει γρήγορα την θερμότητα στο υπόλοιπο σώμα.



Αποφεύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ του θύματος της υποθερμίας. Χρειάζεται πολύ απαλή μεταχείριση διότι
υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.
τα θύματα υποθερμίας μην δίνετε να πιεί οινοπνευματώδη. Προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας
Αντίθετα να δίνονται γουλιές ζεστών, ροφημάτων όπως το τσάι με ζάχαρη το οποίο κυκλοφορώντας άμεσα στο αίμα θα προσφέρει ενέργεια και θερμότητα. Επίσης εάν έχει όρεξη δώστε του γλυκά και σοκολάτες που περιέχουν υδατάνθρακες και ζάχαρη και γρήγορα μετατρέπονται σε θερμότητα και ενέργεια. 
Ακόμα και όταν το άτομο ανακτήσει την θερμοκρασία του, ή παροχή θερμότητας θα πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να μπορεί από μόνο του το σώμα να παράγει την ικανή και αναγκαία θερμότητα, που θα διατηρεί την θερμοκρασία του σταθερή.



Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2015
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή , ολική  , μερική ή περιληπτική , ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.