Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ισορροπία στο windsurfing

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP Instructor





Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένας συνηθισμένος σερφίστας μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία του σε ενδεχόμενη μελλοντική πτώση. Μια ομάδα ερευνητών από το Southern Illinois έκαναν τεστ σε αρκετά άτομα από τον κόλπο Tampa στην Φλώριντα, ηλικίας από 60 ετών και άνω, οι οποίοι κάνουν windsurf τουλάχιστον την εβδομάδα μια φορά από μια έως μερικές ώρες και οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό πτώσεων ή προβλήματος ισορροπίας. Ένας επιπλέον αριθμός 16 σερφιστών αξιολογήθηκε στη Διεθνή Sail Expo και στο Διεθνές Windsurfing πρωτάθλημα των ΗΠΑ.


 Τα αποτελέσματα αυτής της 16μελούς ομάδας σερφιστών συγκρίθηκαν με ιδίας ατομα απλών ανθρώπων (όχι σερφιστών) οι οποίοι όπως ηταν  ομάδα ηλιοκαμένων ασθενών οι οποίοι είχαν ιστορικό διαφόρων πτώσεων στο παρελθόν.

Μετά την σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των σερφιστών και των δύο άλλων ομάδων  , βρέθηκε ότι οι σερφίστες είχαν υψηλότερα αποτελέσματα ισορροπίας σε όλες τις ασκησεις  και στατιστικά πολύ υψηλότερα αποτελέσματα στην σταθερότητα όταν δοκιμάζονται πάνω σε αφρώδη επιφάνεια με τα μάτια κλειστά συγκρινόμενοι με τους  απλους ανθρωπους .


Γιατί όμως τα αποτελέσματα αυτά της έρευνας είναι τόσο σημαντικά ; Οι πτώσεις και τα αποτελέσματα των τραυματισμών είχαν γίνει ένα από τα σημαντικά θέματα υγείας για τους ηλικιωμένους σήμερα. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άτομα στην U.S.A. πέφτουν και τραυματίζονται σοβαρά κάθε χρόνο και το 50% από αυτούς είναι 65 ετών και άνω και πέφτουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Περίπου το 23% των επισκεπτών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων είναι λόγω πτώσεων. Με κολάρα ένα 9% για σίγουρη και αναγκαστική νοσηλεία στο σπίτι. Πάνω από 20 δισεκατομοιρια ξοδεύονται κάθε χρόνο στις U.S.A. για την θεραπεία τραυματισμών στην τρίτη ηλικία από πτώσεις χωρίς να συμπεριληφθούν τα άλλα κόστη όπως ανικανότητα , πόνοι , αναποιριες  κτλπ .


 Η εμπειρία 25 ετών παρακολούθησης έδειξε ότι ηλικιωμένοι έχουν πτώσεις και τραυματισμούς σε μεγάλο βαθμό. Αυτές είναι ο κύριος παράγοντας για μοιραιους τραυματισμούς για άτομα πάνω των 65 ετών.




Το τεστ ισορροπίας χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη για να δείξει και να συγκρίνει ασθενείς οι οποίοι είναι υψηλού κινδύνου στις πτώσεις και σε αυτούς που διατρέχουν αυτό τον κίνδυνο. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η ενασχόληση με σπορ όπως το windsurfing το οποίο χρειάζεται ισορροπία και το οποίο αναπτύσσει την αντοχή  αλλά καλυτερεύει και την ελαστικότητα ολου του σωματος , μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο στην αποτροπή των πτώσεων των ατόμων λόγω της αυξημένης βελτίωσης της ισορροπίας.
Ο πληθυσμός στις U.S.A. πάνω από 60 ετών έχει υπολογιστεί ότι θα διπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια φτάνοντας τα 80 εκατομμύρια με την μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ του 2010 – 2030.


Τα ερωτήματα που γεννιούνται από την μελέτη είναι ότι οι σερφίστες έχουν καλύτερη ισορροπία πριν από την έναρξη τους σε αυτό το σπορ ή κατά την ενασχόλησή τους με το windsurfing ;


Περισσότερες μελέτες οι οποίες έγιναν στο Tampa Bay σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών οι οποίοι έκαναν windsurf συστηματικά μελετήθηκε η ισορροπία τους πριν και μετά και κατέληξαν ότι βελτιώνετε κάνοντας windsurf .   


Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της ένωσης ερευνών της Ωτορινολαρυγγολογίας των ΗΠΑ .



Ο υπολογιστής αξιολόγησε διάφορα σενάρια  ισορροπίας συμπεριλαμβανομένων δοκιμών με κλειστά και ανοιχτά μάτια, δοκιμές ισορροπίας πάνω σε σταθερό και αφρώδες έδαφος αλλά και δοκιμές με μέτρησης μετατόπισης του κέντρου βάρους από την βασική θέση χωρίς να πέσουν.




Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2017


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή , ολική  , μερική ή περιληπτική , ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.