Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Οι επτά συμβουλές για ασφαλές windsurf !!!


Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου 
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor

Εκπαιδευτής Active Sport Academy

Facebook Active sport Club

www.active-sport.eu 







1. Ο εξοπλισμός σας είναι σε καλή κατάσταση ;
Ρουχισμός: πρέπει να είναι κατάλληλος. Η στολή σας, καλοκαιρινή και χειμερινή, είναι ουσιώδης για όλο τον χρόνο. Σαν αρχάριος καλό είναι να φοράτε όταν κάνετε windsurf ένα σωσίβιο -τύπου γιλέκο.
Το σκάφος : πρέπει να είναι εφοδιασμένο με το σκοινάκι ασφαλείας, το οποίο ενώνει το ρινγκ και το σκάφος ώστε σε περίπτωση που το ρινγκ βγει ή σπάσει ο σύνδεσμος του από την βάση του σκάφους, να μην απομακρυνθεί και βυθισθεί στο νερό.
Το ρινγκ: αποτελείται από πολλά μέρη τα οποία πρέπει να ελέγχονται συχνά για τυχόν φθορές. Τα σκοινιά και τα κρεμαστικά είναι αυτά τα οποία χρειάζονται συχνά αντικατάσταση.
Υπόλοιπος εξοπλισμός: Σε μια τσάντα πρέπει να έχετε εφεδρικά σκοινάκια και κρεμαστικά για το ρινγκ, εφεδρικό σύνδεσμο, εφεδρικό καρινάκι, τέσσερα μέτρα σκοινί ρυμούλκησης για να ρυμουλκήσετε ή να ρυμουλκηθείτε αν χρειασθεί, μια πετσέτα, ένα μπουκάλι πόσιμο νερό και μια πλαστική σακούλα για να βάλετε τη βρεγμένη στολή και το μαγιό σας.






2. Ενημέρωσε κάποιον ότι θα πας για windsurf  και τι ώρα θα γυρίσεις.
Ιδιαίτερα όταν κάνετε σερφ σε απομονωμένες περιοχές, ντόπιοι σερφίστες δεν γνωρίζουν για τους άλλους σερφίστες όλες τις φορές. Κάνοντας σερφ  σε οργανωμένες τοποθεσίες όπως clubs ή τοποθεσίες που συγκεντρώνονται αρκετοί σερφιστες, αυξάνει τις πιθανότητες διάσωσης αν αυτό χρειασθεί.





3. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες από την πρόγνωση καιρού για την περιοχή που θα κάνετε σερφ.

Η καλύτερη πρόγνωση καιρού είναι να γνωρίζετε την περιοχή που πάτε και κάνετε σερφ ή να ρωτήσετε πριν μπείτε να κάνετε σερφ ντόπιους  σερφίστες και ψαράδες της περιοχής για τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Τέλος, καλό είναι να συμβουλεύεστε το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση για το καιρό που θα επικρατήσει την ημέρα που θα κάνετε windsurf .






4. Είσθε ικανός να κάνετε σερφ σε δύσκολες συνθήκες ;

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, πάντα να εκτιμάτε τις προσωπικές σας ικανότητες και να δοκιμάζετε μόνο τα όρια σας σε ελεγχόμενες συνθήκες. Καλό είναι όταν προσπαθείτε για κάτι καινούργιο να ενημερώνετε δυο τουλάχιστον σερφίστες που κάνουν μαζί σας σερφ, ώστε να έχετε μια επιπλέον επιτηρήση.







5. Να κάνετε σερφ με άλλους μαζί.

Το windsurf είναι κατ' ανάγκη ατομικό σπορ γι' αυτό πολύ σερφίστες βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση να κάνουν σερφ στην ίδια παραλία. Αυτό εξασφαλίζει μια αίσθηση ασφάλειας για να προσφερθεί αν χρειασθεί.






6. Να αποφεύγετε τους στεριανούς ανέμους και κακή ορατότητα.

Οι καινούργιοι στο σπορ χρειάζεται να είναι ενήμεροι για τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
Συνθήκες που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και λιγότερο ρίσκο είναι :

Οι στεριανοί άνεμοι έχουν σαν αποτέλεσμα FLAT (ομαλό, ίσιο) νερό στην ακτή αλλά ο άνεμος μπορεί να αυξηθεί απότομα κι έτσι παρασύρεστε ΠΟΛΥ εύκολα στα βαθιά χωρίς να το καταλάβετε, με αποτέλεσμα τα ΟΡΤΣΑ να είναι δύσκολα και να μην μπορέσετε να βγείτε στο σημείο που αρχικά μπήκατε να κάνετε  σερφ .
Η κακή ορατότητα πρέπει να αποφεύγεται.







7. Προσοχή στους κανόνες ναυσιπλοΐας.
Πολύ μεγάλη προσοχή και τήρηση των προτεραιοτήτων μέσα στην θάλασσα και στις λίμνες. Οι κολυμβητές έχουν προτεραιότητα και χρειάζονται  μεγάλη προσοχή. Όλοι οι σερφίστες πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες ναυσιπλοΐας.




Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2015

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή , ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.