Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

YOGA για WINDSURFERS…… MIA ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣIA !!!!!

Γράφει η  Πηνελόπη  Ζιρίνογλου
Φυσιοθεραπεύτρια -Yoga Instructor

e-mail pinelopiziri@gmail.com
6973382772








Το κοινό στερεότυπο  ότι η εξάσκηση στη  γιόγκα περιέχει  μόνο διατάσεις και ¨ωμ¨ είναι πλέον παρελθόν! Κορυφαίοι αθλητές  έχουν εντάξει  την γιόγκα στις προπονήσεις τους ώστε να βελτιώσουν την τεχνική τους και να αποφύγουν  η να αποκαταστήσουν χρόνιους τραυματισμούς που τους καθιστούν εκτός αθλήματος για αρκετό καιρό.






Το windsurfing απαιτεί ένα σύνθετο μείγμα δύναμης , αντοχής , κινητικότητας , σταθερότητας, ισορροπίας και ρευστότητας  στοιχειά τα όποια μπορούν να αναπτυχτούν  πλήρως μέσα στην πρακτική της yoga.



Μπορείτε να αναπτύξετε την σωματική σας δύναμη , την ζωτικότητα , την ισορροπία , την αντοχή και τον συντονισμό ικανότητες που σίγουρα θα χρειαστείτε πάνω σε μια ασταθή σανίδα όταν ο άνεμος και το πανί αντιστέκονται σε αυτό!



Επιλέγοντας μια πιο δυναμική μορφή της γιόγκα όπως asthanga yoga η vinyasa yoga μπορείτε να πετύχεται μια εκπληκτική προπόνηση για όλο το σώμα. Κατά την διάρκεια της πρακτικής σας θα εκτελέσετε σανίδες (planks) , βαθιά καθίσματα και παραλλαγές στα push ups  ώστε να ενδυναμώσετε τον κορμό και τα άκρα σας,  ενώ παράλληλα αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και βελτιώνεται η αντοχή σας. 




Μπορεί  όλοι  κάποια στιγμή να έχετε βιώσει πόνο στη μέση είτε κατά το σήκωμα του πανιού είτε  κατά την διάρκεια της μεταφοράς του εξοπλισμού σας στο νερό. Αυτό συμβαίνει λόγο αδυναμίας των σταθεροποιων μυών του κορμού ( πολυσχιδής- εγκάρσιος κοιλιακός) όπως επίσης και των κάτω άκρων (γλουτιαίους- τετρακέφαλους). Ο δυνατός και εύκαμπτος κορμός είναι ζωτικής σημασίας ,  ποσό μάλιστα όταν κάποιος πρέπει να είναι σε θέση να κατευθύνει αποτελεσματικά το σκάφος αλλά ταυτόχρονα  να προστατεύει το σώμα του από τραυματισμούς που οδηγούν σε χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους

Στάσεις όπως η βάρκα (boat) ή μονοπολικές στηρίξεις μπορούν να ενδυναμώσουν τους μύες του κορμού ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ισορροπία σας με αποτέλεσμα να μειώνονται οι κίνδυνοι τραυματισμού και να αυξάνεται ο χρόνος παραμονής σας πάνω στο σανίδι.




Αν κάνετε άλματα, τα πόδια σας πρέπει να είναι ισχυρά αλλά και ευέλικτα ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς κατά την στιγμή  της προσγείωσης. Οι καλύτερες πόζες για την ενδυνάμωση των κάτω άκρων είναι Warrior 1 ,2 & 3


καθώς  και οι πόζες ισορροπίας όπως είναι το δέντρο ( Τree Pose ) το μισοφέγγαρο ( Half Moon) και η στάση του χορευτή (Dancers pose).  Αυτές οι στάσεις χρησιμεύουν επίσης για να ενισχύσουν τους αστράγαλους  το όποιο σημαίνει ότι μπορείτε να μεταφέρετε καλυτέρα την δύναμη σας στο σανίδι και να διαγράφετε μια πιο ομαλή πορεία πλεύσης!



Οι στάσεις ισορροπίας στα χεριά είναι γνώστες στη γιόγκα. Μπορούν να δυναμώσουν τα χέρια και τους ώμους σας ώστε να έχετε καλύτερη θέση,  περισσότερη δύναμη και αντοχή  πάνω στο σκάφος σας( στάση κοράκι). Βέβαια η στήριξη στα χέρια ή ακόμη και στο κεφάλι δεν είναι εύκολο αλλά όπως και στο windsurf χρειάζεται να ξεπεράσετε τα όρια σας προχωρώντας εμπρός βήμα βήμα βελτιώνοντας την τεχνική σας. Πριν το καταλάβετε έχετε καταφέρει πράγματα που δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι ειστε ικανοί να κάνετε!

Η γιόγκα λοιπόν δεν είναι μόνο διατάσεις! Περιλαμβάνει  στατικές  (passive stretching) και δυναμικές διατάσεις (dynamic stretches).  Το ζέσταμα πριν την εισαγωγη σας στο νερό είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει εκτός από την αύξηση των καρδιακών παλμών , σταδιακή ενεργοποίηση των μυών. Οι μύες πρέπει να διαταθούν σιγά σιγά και να κινηθούν μέσα στο φυσιολογικό τους εύρος κίνησης. Μια πολύ καλή πρόταση εμπνευσμένη από την γιόγκα είναι ο χαιρετισμός στον ήλιο (sun salutation).





Ακόμη μετά από μια σκληρή μάχη με τον άνεμο το σώμα έχει αρκετή ένταση και νιώθουμε εξαντλημένοι. Στάσεις όπως η στάση του παιδιού(bal asana) και η στάση του περιστεριού μπορούν να χαλαρώσουν τους μύες αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα οφέλη της υπεροχής αυτής συνεργασίας είναι αρκετά καθώς και μοναδικά για τον καθένα μας. Όλοι όμως θέλουμε ένα πιο ευλύγιστο αλλά ταυτόχρονα δυνατό σώμα. Η ισορροπία και η αυτοσυγκέντρωση είναι τα πιο δυνατά μας όπλα. Η ομαλή αποκατάσταση και η αποφυγή των τραυματισμών μας κρατά κοντά στο άθλημα που αγαπάμε για περισσότερο καιρό. Η έμφαση λοιπόν στο Windsurf αλλά και στη γιόγκα είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι  απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή! Να νιώθουμε ένα με το περιβάλλον και να αφήνουμε για λίγο μακριά το στρες και τις καθημερινές κακουχίες.

Υπάρχει πάντα κάτι στο όποιο μπορούμε να συγκεντρωθούμε , κάτι καινούργιο να μαθουμε….να  αλλάξουμε πλεύση!




Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone

Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2018

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή , ολική  , μερική ή περιληπτική , ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.