Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

SUP vs Windsurf

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου 
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor

www.active-sport.eu 



Τι είναι το SUP ?

To Stand Up Paddle, τα τελευταία χρόνια γνωστό και στην Ελλάδα ως SUP, είναι το πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενο σπορ στον πλανήτη. Ως άσκηση είναι συγκρίσιμο και συνδυάζει το surfing και το kayaking και είναι πολύ αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων. Σε γενικές γραμμές οι άνδρες καίνε γύρω στις 1000 θερμίδες την ώρα καθώς κάνουν SUP, ενώ οι γυναίκες καίνε τουλάχιστον 500 θερμίδες την ώρα.

Όπως κάθε σπορ έτσι και αυτό χρειάζεται τον ειδικευμένο εξοπλισμό, ώστε να πληροί όλους τους όρους ασφάλειας – άνεσης και  να το κάνει απολαυστικό και αποδοτικό. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία σκαφών για αρχάριους, μεσαίους και προχωρημένους αναβάτες. Για να κάνετε την σωστή επιλογή SUP σκάφους ΠΡΕΠΕΙ να κατανοήσετε το επίπεδο εμπειρίας σας ώστε να κατανοήσετε τους βασικούς τύπους σκαφών, πτερυγίων κουπιών κλπ.

SUP  vs Windsurf


Το SUP έχει βρει θέση ΚΑΙ ΜΈΣΑ στην κοινότητα των windsurfers και αρκετοί από εμάς κάνουμε SUP. Ποιό όμως από τα δυο είναι ανώτερο ? 

Σε αυτό το άρθρο θα συγκρίνουμε το windsurf και το SUP  και ο ‘πόλεμος’ ας ξεκινήσει …..


SUP

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν τι είναι το SUP, φανταστείτε ένα μεγάλο surfboard, ο αναβάτης είναι σε όρθια στάση,  όπου η πρόωση γίνεται με ένα κουπί. Επίσης η ευελιξία της όρθιας θέσης εξασφαλίζει οποιοδήποτε σημείο με πρόσβαση στο νερό.

 Που κάνω SUP ?

Surf spots, απομονωμένοι κολπίσκοι, εκβολές, κανάλια, λίμνες, ακόμη και αφρισμένα νερά είναι τερέν όπου μπορείτε να κάνετε SUP…….

Δηλαδή SUP στην άπνοια και windsurf όταν φυσάει ?

Οι πιθανότητες είναι ….. σε πρώτη φάση, θα αγοράσετε ένα SUP σκάφος ώστε να κάνετε όταν δεν έχει άνεμο για windsurf. Θα ανακαλύψετε έναν νέο κόσμο με το SUP και αυτό το κατάλαβα μετά από 35 χρόνια κάνοντας μόνο windsurf …. Λόγω της ταχύτητας και του κυματισμού δεν «βλέπεις» και πολλά πράγματα τριγύρω σου …. Όταν ανέβεις σε ένα σανίδι SUP με κάλμα αέρα, ένας ΝΕΟΣ κόσμος αποκαλύπτεται ΣΤΙΣ ίδιες παραλίες που κάνεις εδώ και πολλά χρόνια windsurf και βλέπεις λεπτομέρειες που ποτέ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ την τύχη να δεις…..


Έχει τύχει να κάνω SUP και με αέρα πάνω από 10 κόμβους ( 3+bf ) και ανακαλύπτεις νέα πράγματα όπως wave riding, γρήγορες στροφές snowboard carving turns ( pivot turns )  και μπαίνεις σε μια άλλη εγκεφαλική διαδικασία. Όλα σε ένα … θάλασσα, surfing, snowboarding και SUP…. Ξαφνικά αρχίζεις να βγάζεις «ινδιάνικες κραυγές» απόλαυσης και αδρεναλίνης, αντίστοιχες ΜΕ ΑΥΤΕΣ όταν κάνεις windsurf WAVE με πανί 5.0 και side shore αέρα με πολύ καλό κύμα … Τελικά καταλαβαίνω πόσο λατρεύω το  SUP ως εναλλακτικό ….

Σε FLAT νερό ?

Το Windsurfing  κατέχει σίγουρα το δικό του ‘ κομμάτι’ σε flat νερά όταν έχει αέρα .  Αν είστε  τύπος freestyler και κάνετε τα διάφορα κόλπα ,  τότε το SUP δεν θα είναι καν στην φιλοσοφία σας…

Χαλαρές ημέρες στην παραλία .

Εάν θέλετε να περάσετε χαλαρές ημέρες στην παραλία με την οικογένεια τότε το SUP είναι ιδιαίτερα δελεαστικό. Το SUP είναι ότι καλύτερο να ανεβάσετε την σύζυγο και τα παιδία σε αυτό το σκάφος , και να αποκτήσουν μια σχέση με τα θαλασσιά σπορ .

Εξερευνώντας την ακτογραμμή με το SUP είναι απλά τέλεια … Αυτά τα σκάφη μπαίνουν σε πολύ στενά σημεία, σε σπηλιές, σε ρηχά νερά με βάθος 20 εκατοστών, όπου τα windsurf δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, λόγω φάρδους και των ιστιοπλοϊκών πλεύσεων.

Και ο νικητής είναι ……………..

Εάν δεν δοκιμάσεις ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ αθλήματα δεν μπορείς να δώσεις μια καθαρή απάντηση, η οποία είναι ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ .

Κακά τα ψέματα… χρειάζεσαι «όλα τα εργαλεία» ( SUP boards & windsurf boards ) για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια διασκέδαση …

Εάν ΔΕΝ έχετε ανέβει σε SUP ….. δοκιμάστε το !!!!!!!!!

SUP  VS Windsurf … περιμένω και τις δικές σας απόψεις …




Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2015

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή , ολική  , μερική ή περιληπτική , ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.