Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Είναι το Windsurf τρόπος ζωής ;

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου 
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP Instructor




Μπορεί το windsurf να  είναι ένας τρόπο ζωής; Το άρθρο απαντάει σε αυτήν την κρίσιμη ερώτηση μετά από 35 χρόνια εμπειρίας στο σπορ…

Έχουμε όλοι ακούσει και χρησιμοποιήσει την λέξη lifestyle για το windsurfing.  Είναι εμφανές στα μάτια του κάθε αρχάριου – μεσαίου windsurfer ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο windsurfing.  Αλλά είναι τελικα ένας ιδιαίτερος τρόπος ζωής ;
Η λέξη "lifestyle" χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν τρόπο ζωής, μια προσέγγιση, σε ατομική ή ομαδική συμπεριφορά ανθρώπων. Ένας τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από ζωτικότητα και ενέργεια, δεδομένου ότι συνδέεται στενά με την ίδια τη ζωή. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής για πάντα θα είναι μια συλλογή άυλων παραγόντων και κανόνων στις σχέσεις των ανθρώπων.
Είναι το windsurfing τρόπος ζωής ή όχι; Ένας τρόπος ζωής μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να δημιουργήσει μια αίσθηση του εαυτού μας και μια προσωπική ταυτότητα που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για βασικά  στοιχεία όπως η  καλή ψυχική υγεία και η  ευτυχία του ατόμου.
Αν τελικά το windsurfing είναι τρόπος ζωής, πρέπει να καταλάβουμε αν οι windsurfers  έχουν έναν κοινό τρόπο ζωής, με μορφές στις αξίες, στις συμπεριφορές που  χαρακτηρίζονται από ζωντάνια και ενέργεια.
Στην καλύτερη περίπτωση, οι windsurfers που σερφάρουν τακτικά, το βασικό κριτήριο είναι ώστε να δημιουργήσει ένα τέτοιο lifestyle. Σε αντίθεση οι Windsurfers που δεν σερφάρουν συχνά, δυσκολεύονται σε αυτό το  lifestyle. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει τους windsurfers να έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά  και να διαμορφώνουν μια δική τους κουλτούρα.

Τελικά είναι μια δύσκολη απάντηση για να απαντηθεί.  Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συμπεριφοράς οι οποίες είναι εμφανείς  μέσα από κοινούς  δεσμούς  μεταξύ των σερφιστών, όπως όταν  διασκεδάζουν μέσα στο νερό και προσπαθούν να διαχύσουν αυτήν την ενέργεια μέσω συγκεκριμένης ενδυματολογικής ταυτότητας, εκφράσεων, χειρονομιών "hang loose" κλπ .
Αυτές οι συμπεριφορές είναι εύκολα να εντοπιστούν  όταν οι αρχάριοι σερφίστες καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία τον γάντζο (L3) έχοντας κάνει μεγάλη πρόοδο για να κατακτήσουν αυτόν τον στόχο …  Το windsurfing είναι ένα άθλημα που χαρακτηρίζεται από ζωντάνια και ενέργεια !!!!

Οι windsurfers που προπονούνται συχνά "αισθάνονται" την "δύναμη" του σπορ και το μοιράζονται αυτό με τους οικείους τους ανθρώπους. Ο σερφίστας που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία lifestyle σίγουρα δεν είναι αθλητής του σπορ. Η ψυχολογία του διαφέρει δραματικά από τους αθλητές του σπορ, χωρίς βεβαίως να αποκλείουμε λίγες εξαιρέσεις.






Rentals & Sessions , Windsurf - SUP - canoe - snorkeling - SUP/YOGA 

 Angelochori , Thessaloniki ,Greece 


Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone
Copyriht  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport  , 1995 – 2019
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.