Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Οι κατηγορίες των σκαφών SUP

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου

Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor


Facebook Active sport Club

email : info.active.sport.club@gmail.com

www.active-sport.eu





Η όρθια Κωπηλασία  ( Stand Up Paddle)  είναι ένας εύκολος τρόπος για να απολαύσετε την ύπαιθρο, να αθληθείτε , και να διασκεδάσετε. Είναι επίσης πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στο σώμα σας μια πλήρη προπόνηση  ,χωρίς να χρειάζεται απαιτητικός εξοπλισμός , ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ χρειάζεστε νερό. Είτε στην θάλασσα  σε κόλπους  ή σε ήρεμες λίμνες , μπορείτε να κάνετε  SUP χωρίς την ανάγκη για τυχόν κύματα .
Η επιλογή του σκάφους SUP σας μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση, και είναι σημαντικό να πάρει κάποιο χρόνο για να αποφασίσετε πόσο θέλετε να δώσετε σε χρήματα   και τι είδους σκάφος  θα είναι καλύτερο για σας. Μερικά από τα πιο ακριβά επαγγελματικά σκάφη  μπορεί να κοστίζουν όπως ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, αλλά τα μεταχειρισμένα σκάφη μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία , ώστε να μπείτε σε αυτό το σπορ.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε, όταν επιλέγουν σκάφους SUP σας είναι ακριβώς αυτό που θα το χρησιμοποιείτε. Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών τύπων SUP σκαφών στην αγορά ανάλογα με την χρήση που θέλετε να του κάνετε , ΟΠΩΣ racing, fitness , yoga , touring, φουσκωτά ,White water και  surfing. Έπειτα, υπάρχουν και υβρίδια ότι το cross-over  για μεικτές χρήσεις .
Allround Boards 
Τα σύγχρονα SUP Allround σκάφη είναι μεγάλα , σταθερά και είναι μια καλή συμβιβαστική λύση μεταξύ Cruisers και SUP Surfing σκάφη. Γι 'αυτό σας προτείνω πάντα Allround σκάφη σε αρχάριους αναβάτες , ΠΑΡΑ τα τεράστια μακριά Cruisers. Στην πραγματικότητα, είναι απλά θέμα χρόνου ο νέος SUPer να εκμεταλλεύεται την Surfing πλευρά του SUP και με την σωστή επιλογή SUP σκάφους να μπορέσει να έχει μια ομαλή εξέλιξη .


Cruise/Explore /Touring 

Για εύκολη μετάβαση κάνοντας  ταξίδια και SUP περιοδείες. Τα σκάφη αυτά έχουν  πολύ μεγάλο,  όμως δεν μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες όπως τα αγωνιστικά SUP είναι όμως ιδανικά για κρουαζιέρες, Είναι συνήθως δυνατόν να έχουν  συστήματα αποθήκευσης πάνω στο σκάφος, έτσι ώστε να μπορείτε να πάρετε το μεσημεριανό γεύμα, μπύρες, ή ακόμη και τα αλιευτικά εργαλεία στο ταξίδι σας.

Race  boards
 Τα SUP σκάφη για αγώνες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, και έχουν αναπτυχτεί  για να δώσουν τους αθλητές κορυφαίες επιδόσεις μέσα στον αγώνα . Είναι στενές και μακριές  ώστε να είναι εύκολη η κωπηλασία αλλά και γρήγορη,  έχουν μικρό rocker  ώστε να είναι ελαχίστη η αντίσταση του νερού. Τα Race σκάφη  μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορη, αλλά ο σχεδιασμός τους θυσιάζει την  σταθερότητα για την ταχύτητα.

Μια νέα τάση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια  είναι να γίνετε Yoga ή  Pilates πάνω σε SUP. Θα πρέπει να ισορροπείτε  συνεχώς ΚΑΙ παράλληλα να εκτελείτε τις  ασκήσεις με αποτέλεσμα να δουλεύουν σχεδόν όλοι οι μύες του  . Αυτά τα SUP σκαφη είναι ειδικα σχεδιασμενα για την Yoga ή  το Pilates.


O Καθένας που έχει προπονηθείτε   με ένα SUP γνωρίζει ότι όταν είσαστε  κουρασμένοι από την άσκηση του SUP θα θέλετε να κουβαλάτε ένα  φουσκωτό SUP το οποίο είναι  ΠΟΛΥ ελαφρύ , μεταφερεται και ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ εύκολα !!!!


Το SUP  είναι ΙΔΑΝΙΚΟ για όλη την οικογένεια . Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές έδωσαν στην αγορά ΠΑΙΔΙΚΑ SUP σκάφη , τα οποία είναι μικρότερα σε μήκος , ελαφρύτερα , στενότερα  και με λιγότερο όγκο , έτσι , ώστε οι ανήλικοι αναβάτες να τα κωπηλατούν με ιδιαίτερη ευκολία .

Wave Boards for SUP-Surfing

 Τα  surf SUP  που χρησιμοποιούνται για σέρφινγκ στα κύματα είναι διαφορετικά από τα race και touring σε τρεις βασικούς παράγοντες . Πρώτον, έχουν πολύ rocker το οποίο είναι απαραίτητο για αποτελεσματικές κοφτές στροφές πάνω στην κορυφή των κυμάτων αλλά  και για να σταματήσει το φαινόμενο του nose dive  .Δεύτερον, είναι μικρότερα  από τα race και touring με μήκος μέγιστο στα 10 πόδια . Αυτά τα σκάφη έχουν κατασκευασθεί για υψηλές επιδόσεις στα κύματα , όμως εξαρτάτε από τις ικανότητες των αναβατών. Τρίτον η πρύμνη σε σχήμα swallow, pin, squash  σε συνδυασμό με τα πτερύγια – φινάκια  του σκάφους αλλά ΚΑΙ   το σετάρισμα του φιν σε σχέση με το σκάφος  είναι πολύ σημαντικό , γιατί  δίνει σταθερότητα και διατηρεί την κίνηση μέσα σε υψηλής ταχύτητας στροφές .  Το τρίφινο σετάρισμα είναι πολύ δημοφιλές , όμως  υπάρχουν και άλλοι ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ συνδυασμοί .


White Water SUPs

Για να κάνετε SUP σε  Whitewater ( άσπρα νερά , δηλαδή σε ποτάμια ) , όπου  υπάρχουν βράχια, ορμητικά νερά και χαμηλή στάθμη νερού, θα πρέπει να έχετε ειδικά σχεδιασμένα σκάφη  , όπου τα epoxy σκάφη  δεν είναι ασφαλή για χρήση σε τόσο άγριες συνθήκης. Είναι κατασκευασμένα από ΡΕ αντί Epoxyκαι είναι κούφια στο εσωτερικό. Έχουν αρκετό  όγκο ώστε να τους δίνει  αρκετή σταθερότητα. Είναι κατασκευασμένες με τέτοιον τρόπο ώστε με Η ΧΩΡΙΣ φινάκια Η κούφια κατασκευή έχει άλλο ένα πλεονέκτημα: μπορείτε να πάρετε να έχετε  αποθηκευτικό χώρο στο εσωτερικό του σκάφους , ώστε να πάρετε έναν υπνόσακο και είδη κάμπινγκ ώστε να κάνετε μεγαλύτερα τουριστικά ταξίδια με το SUP .

Συμβουλές για την αγορά SUP σκάφους
Ανάλογα με την ικανότητες  και τις γνώσεις του SUP αναβάτη , μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την επιλογή των σκαφών , στις σχολές SUP στο internet ( reviews , forums , YouTube ) και στα κατάστημα πώλησης SUP σκαφών. Το  κυριότερο  πράγμα με την επιλογή ενός σκάφους είναι να είσαστε 100% ευχαριστημένοι με αυτό που έχετε αγοράσει , έτσι ώστε να μην  είστε απογοητευμένοι όταν βγείτε από το νερό μετά την  προπόνηση . 

Watersports , Rentals & sessions - Windsurfing , SUP , canoe , SUP/Yoga - Angelohori Beach - Thessaloniki Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone

Copyriht  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , Active sport Club 1995 – 2016

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.