Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Κάνε σπορ μετά τα 40 και κρατήσου νέος!

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου

Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor


Facebook Active sport Club

email : info.active.sport.club@gmail.com

www.active-sport-club.eu


Τα μαλλιά μπορεί να αρχίσουν να ασπρίζουν μετά τα 40… αλλά αυτό είναι άσχετο με την γενική σου εμφάνιση. Θα έχεις παρατηρήσει ότι 50άρηδες δείχνουν 40άρηδες και η γνωστή ατάκα είναι «τι καλά που κρατιέσαι». Το πώς γίνεται αυτό, είναι κάτι που πλέον εξηγήθηκε επιστημονικά και έχει να κάνει με την άσκηση.


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise η άσκηση μετά τα 40 σου χρόνια καθυστερεί τα γηρατειά! Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ σε πανεθνική εμβέλεια από το «National Health and Nutrition Examination Survey», σε συνεργασία με τρία πανεπιστήμια, του Μισισιπή, της Καλιφόρνια και του Σαν Φρανσίσκο και αποκάλυψε ότι η άσκηση, είτε ήπια, είτε έντονη, ενισχύει τις άκρες των δεσμίδων DNS που ονομάζονται τελομερή και τις εμποδίσουν να ξεφτίσουν.

Όσο μεγαλώνει η ηλικία του ανθρώπου η αποδόμηση αυτών των κυττάρων γίνεται σταδιακά ενώ επιταχύνεται με την παχυσαρκία, το κάπνισμα και παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η αϋπνία. Μάλιστα άλλες μέλετες έχουν σχετίσει το μήκος των τελομερών με την μακροζωία και αποκάλυψαν ότι αθλητές έχουν μακρύτερα τελομερή, συγκριτικά με συνομήλικα τους άτομα.

Στη μελέτη μετείχαν 6.500 άτομα, ηλικίας 20 έως 84 ετών. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο σωματικής άσκησης ενώ το σκορ που συγκέντρωναν συγκρίθηκε με το μήκος των τελομερών τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνταν με ένα είδος άθλησής είχαν 3% λιγότερες πιθανότητες να έχουν κοντύτερα τελομερή, από αυτούς που δεν γυμνάζονταν. Εκείνοι που έκαναν δύο είδη άθλησης είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες, ενώ οι τρεις μορφές άσκησης μείωναν τον κίνδυνο κατά 29% και για τέσσερις μορφές άθλησης μειωνόταν η πιθανότητα κατά 52%.
Ο συσχετισμός άθλησης και μήκους τελομερών ήταν εντονότερος στα άτομα από 40 έως και 65 ετών. 
Επομένως αν δεν γυμνάστηκες ποτέ στη ζωή σου και είσαι 40 χρονών καλό θα είναι να αρχίσεις σιγά, σιγά, για αν επιβραδύνεις τα γηρατειά και να δείχνεις νεώτερος!





Watersports , Rentals & sessions - Windsurfing , SUP , canoe , SUP/Yoga , snorkeling  - Angelochori Beach - Thessaloniki - Greece

Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone


Copyriht  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , Active sport Club 1995 – 2019

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.