Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Windsurf Tips Beach Start με κοντό σκάφος (Level 3)

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου 
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor


email : info.active.sport.club@gmail.com


Ένταση ανέμου  4+ bf
Αναβάτης 70 κιλά
Σκάφος 160 λίτρα, πανί 5,0 τ.μ.


Η εκκίνηση από την παραλία, το beach start, είναι η προχωρημένη τεχνική για μακρύ σκάφος με καρίνα αλλά και για κοντό σκάφος. Με το beach start εξοικονομείτε ενέργεια στον οργανισμό σας λόγω του ότι δεν σηκώνεται το πανί μέσα από το νερό, δεν ταλαιπωρείται τη μέση σας και ξεκινάτε το σπορ σας με στεγνό πανί και στεγνά μαλλιά.


Η ένταση του ανέμου πρέπει να είναι από 3 έως 4 bf ανάλογα με τα λίτρα του σκάφους που δοκιμάζετε αλλά και με τα τετραγωνικά του πανιού που χειρίζεστε, γι' αυτή την τεχνική. Το κοντό σκάφος που θα δοκιμάσετε για 75 κιλά αναβάτη πρέπει να είναι τουλάχιστον 135 λίτρα με 6,5 τ.μ. πανί. Οι αναβάτες με 85 κιλά πρέπει να έχουν σκάφος 145 λίτρα με 7.0 τ.μ. πανί. 


Ξεκινώντας την προσπάθεια πρέπει να καταλάβετε ότι το σωστό στήσιμο του σκάφους μέσα στο νερό και του σώματος σας δίπλα σε αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της τεχνικής αυτής. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα κοντά σκάφη είναι πολύ πιο ευαίσθητα στους χειρισμούς και στα πατήματα, από τα μεγάλα και βαριά σκάφη με καρίνα. Κάθε λάθος χειρισμός σημαίνει και άμεση πτώση μέσα στο νερό.


Τοποθετείτε το σκάφος στην πλεύση της πλαγιοδρομίας (90 μοίρες) δηλαδή κάθετα από εκεί που φυσάει ο άνεμος (φωτ.1). Το σώμα σας είναι δίπλα στην πίσω δέστρα του σκάφους σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου. Τα χέρια σας πιάνουν τη μάτσα στην κανονική απόσταση που έχουν οι ώμοι σας. Προσοχή δεν πιάνετε τη μάτσα σε μεγαλύτερο από το άνοιγμα των ώμων γιατί κουράζετε άδικα τα χέρια σας και δεν έχετε καλό έλεγχο του πανιού.



Σηκώνετε το πίσω σας πόδι και το τοποθετείτε στο κέντρο του σκάφους ανάμεσα στις δύο εμπρός δέστρες και τις δύο πίσω δέστρες (φωτ.2). Προσοχή τα χέρια σας, τεντώνονται έχοντας το κεφάλι σας ανάμεσα σε αυτά, με το εμπρός χέρι να παραμένει τεντωμένο και να κρατάει το σκάφος στη θέση της πλαγιοδρομίας.




Το σύνηθες λάθος σε αυτήν τη φάση της τεχνικής του  beach start είναι να λυγίζει το εμπρός χέρι με αποτέλεσμα να έρχεται το πανί κοντά στο σκάφος και στο σώμα του αναβάτη, έχοντας ως αποτέλεσμα το ακαριαίο ορτσάρισμα του σκάφους και την πτώση του αναβάτη μέσα στο νερό από την προσήνεμη πλευρά του σκάφους. 



Ελέγχοντας τη μύτη (πλώρη) του σκάφους να είναι στην πλαγιοδρομία και κρατώντας λυγισμένο το πίσω πόδι, ανεβάζετε το εμπρός πόδι πατώντας ανάμεσα στο άλμπουρο και στην εμπρός δέστρα (φωτ.3), σταθεροποιώντας τη στάση σας αυτή πάνω στο σκάφος και ανοίγοντας ελαφριά το πίσω σας χέρι για να μειώσετε την ταχύτητα που απέκτησε το σκάφος από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του  beach start.






Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2017

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.