Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Πώς να εμπνεύσετε τα παιδιά σας ώστε να κάνουν windsurf ?


Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου                                                 

Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP Instructor
 

Ειδικός Αθλητικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας




Όταν διδάσκεις παιδιά για την εισαγωγή τους στο άθλημα, αυτό πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο ώστε να μπορέσεις να εμπνεύσεις την επόμενη γενιά αθλητών...

Ήρθε λοιπόν η ώρα για να μάθουν τα παιδιά σας windsurf: Σε ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος το windsurf; Υπάρχει ακόμη και τώρα η νοοτροπία ότι εάν κάποιος είναι πολύ μικρός δεν μπορεί να ξεκινησει το windsurf, αλλά δεν είναι έτσι.

Η εξέλιξη του εξοπλισμού, οι τρόποι διδασκαλίας, τα σωσίβια, οι γάντζοι και οι στολές συνεχώς βελτιώνονται ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλο και μικρότερων παιδιών.




Πόσο ετών ήσασταν όταν ανεβήκατε για πρώτη φορά σε σανίδα του windsurf

Προσωπικά ανέβηκα σε windsurf  όταν ήμουν μόλις 10 χρονών … Πριν από το windsurf  τα καλοκαίρια ήμουν με μια μάσκα και βατραχοπέδιλα και "όργωνα" τη θαλασσα της Μηχανιώνας. Με αυτόν τον τρόπο απέκτησα μια εξοικείωση με το υδάτινο περιβάλλον, πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό με βοήθησε να γνωρίσω το  περιβάλλον προπόνησης χωρίς να έχω φοβίες απο "μαύρα νερά"  και φύκια. 

Μόλις απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, σκεφτείτε πότε αρχίσατε να απολαμβάνετε και να αισθάνεσθε άνετα κάνοντας πράγματα, συνειδητά ή όχι….
Είναι σύνηθες φαινόμενο να βλέπουμε παιδιά 7-8  ετών να κάνουν τα πρώτα τους βήματα με μορφή παιχνιδιού επάνω σε σανίδες του windsurf. Αλλά οι πρώτοι “σπόροι” για το windsurf, “φυτεύονται” τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους κι έτσι χτίζεται η πραγματική αγάπη για το άθλημα.
Εμπιστοσύνη & αυτοπεποίθηση στη θάλασσα
Η εμπιστοσύνη – αυτοπεποίθηση στη θάλασσα είναι πάρα πολύ σημαντική, χωρίς καμία αμφιβολία. Κανείς δεν περιμένει ένα μικρό παιδί να κολυμπήσει 25 μέτρα σε 30 δευτερόλεπτα. Αλλά η αυτοπεποίθηση στη θάλασσα ώστε να μην φοβούνται να πιτσιλιστούν στο πρόσωπο, η εξοικείωση με την θαλάσσα και ο σεβασμός για κάποιους πιθανούς κινδύνους στο νερό, θα κάνει την εισαγωγή στο windsurfing πιο εύκολη υπόθεση.



Το να πάρεις το παιδί σου και να το τοποθετήσεις απλά σε μία σανίδα του windsurf, αφήνοντάς το εκεί, δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση του θέματος.
Όταν μαθαίνεις να κάνεις windsurf σε μεγαλύτερη ηλικία, το αντιμετωπίζεις σαν την εκμάθηση μίας νέας δεξιότητας και δεν σκέφτεσαι όλες τις διαφορετικές δεξιότητες και συμπεριφορές που έχεις αναπτύξει με το πέρασμα των προηγούμενων ετών, κάτι που θα συμβάλει στο πόσο γρήγορα θα "μπεις" στην φιλοσοφία του αθλήματος και πόσο σίγουρος αισθάνεσαι, μαθαίνοντας windsurf



Με τα πολύ μικρά παιδάκια, θα πρέπει να ενθαρρύνεις τις θετικές συμπεριφορές από την αρχή έτσι ώστε όταν θα πρωτοανέβουν σε μία σανίδα του windsurf, να τους φαίνεται πολύ φυσικό και όχι κάτι τρομακτικό. 
Πιτσιλώντας τα με το νερό όταν κάνουν μπάνιο, όταν τα πηγαίνουμε σε πισίνα, ακόμη και όταν τα ανεβάζουμε σε ένα skateboard για παράδειγμα ώστε να μάθουν την αίσθηση της ισορροπίας, είναι κάποια από τα απλά πράγματα που ενώ δεν αφορούν αποκλειστικά το windsurf, μπορεί να κάνουν την τεράστια διαφορά και να μην φοβούνται όταν τα ανεβάζουμε για πρώτη φορά σε σανίδα του windsurf.




Βάλτε τα παιδιά σας να καθίσουν στη σανίδα σε ρηχά νερά, κρατώντας τα μόνο, για να τους εμφυσήσετε την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση στο υδάτινο περιβάλλον. Κάθε παιδί πρέπει να νιώθει ασφαλές όταν μπαίνει στο νερό... ακόμη κι αν χτυπήσει λίγο στη σανίδα,  θα είναι απολύτως φυσιολογικό και τίποτα το σοβαρό.

Για ένα παιδί μπορεί να είναι τρομακτικό όταν δει αυτό το τεράστιο τμήμα της θάλασσας να εκτείνεται μπροστά του κι έτσι μπορείτε να καταλάβετε αρκετά γρήγορα ποιος νιώθει αυτοπεποίθηση στο νερό και ποιός όχι. Πρέπει να μπαίνουν μικροί στόχοι ώστε να επιτυγχάνονται και ΠΑΝΤΑ με σωσίβιο και επίβλεψη απο κηδεμόνα.




Rentals & sessions - Windsurfing, SUP, canoe, SUP/Yoga, snorkeling  - Angelochori Beach - Thessaloniki - Greece

Gsm  +306977347038 Wind,   

Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active sport Club , 1995 – 2020
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.