Τρίτη, 21 Απριλίου 2020

Γάντζοι στο windsurf … Μέσης VS Κάθισμα

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου                                                 
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor

Πως θα αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.


Εάν αρχίσατε να κάνετε windsurf τα τελευταία χρόνια, σας έχουν πει ότι οι γάντζοι στο windsurf είναι μόνο μέσης …. Όμως γιατί κάποιοι άλλοι windsurfers χρησιμοποιούν γάντζους κάθισμα. .. το έχετε αναρωτηθεί;

Είναι μια μόδα, μια τάση, ένα απλό αξεσουάρ; Πριν από 40 χρόνια οι γάντζοι ήταν στο στήθος και σήμερα δεν υπάρχουν …

Η τάση στους γάντζους άρχισε να αλλάζει στις αρχές του 1990, όταν μερικοί elite wave στο Maui άρχισαν να φορούν γάντζους μέσης προσθέτοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε radical wave μανούβρες ….
Όταν ο Matt Pritchard κατατρόπωσε στον αγώνα της Fuerteventura PWA στο Slalom χρησιμοποιώντας εξωφρενικά μακριά γαντζόσχοινα και έναν γάντζο μέσης τότε οι άνθρωποι άρχισαν πραγματικά να αντιλαμβάνονται την σωστή επιλογή του γάντζου στο σπορ.
Αμέσως άρχισε διαφημιστική εκστρατεία και οι κατασκευαστές στο windsurf άρχισαν να επενδύουν πάνω σε αυτήν την τεχνολογία εξελίσσοντας την με γρήγορους ρυθμούς.

Σήμερα βάση έρευνας το 80% της αγοράς είναι γάντζοι μέσης. Στο PWA Slalom tour, ενώ περιμένουμε να δούμε τους αθλητές με γάντζους κάθισμα, οι μισοί από αυτούς χρησιμοποιούν γάντζους μέσης. Όμως εάν κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τους θρύλους στο άθλημα, τον Bjorn Dunkerbeck και τον   Antoine Albeau, ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν γάντζους καθίσματα …. Σας λέει κάτι αυτό;

Αν φοράτε συνήθως έναν γάντζο μέσης, μετά θα αισθάνεστε αρκετά περίεργα εάν βάλετε γάντζο κάθισμα. Πλέον αυτοί οι γάντζοι είναι τώρα πια διακριτικοί και σίγουρα λιγότερο περιοριστικοί από ότι στο παρελθόν, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε «λάθος» σαν να φοράτε τεράστιες πάνες με ένα γάντζο. Το πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσετε είναι ότι το γάντζωμα είναι πιο δύσκολο με έναν γάντζο κάθισμα . Αυτό γίνεται γιατί ο γάντζος είναι πιο χαμηλά σε σύγκριση με τον γάντζο μέσης, με τον οποίο  γαντζώνεστε ποιο εύκολα με μια κίνηση προς την μάτσα και όχι με την κίνηση του γοφού .

Όταν ο  Bjorn ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη σχετικά και απάντησε  “Στο slalom, πάνω στη μπότζα άλλαξα από κάθισμα σε μέσης με αποτέλεσμα το γάντζωμα και το ξεγάντζωμα ήταν πολύ πιο γρήγορο και φάνηκε αμέσως το πλεονέκτημα του γάντζου μέσης έναντι του καθίσματος. Έχοντας φύγει από γάντζους κάθισμα για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο πολύ έχει αλλάξει η αίσθηση χαλάρωσης με έναν γάντζο μέσης”.
Στον γάντζο μέσης τα χέρια οδηγούν πιο άμεσα, η μέση παίρνει όλο το φορτίο του πανιού και τα πόδια σκουντούν πιο δυνατά, κοντράροντας το σκάφος , οπότε όλη η διαδικασία γίνεται πιο φυσιολογική . Στο γάντζο κάθισμα απλά κάθεσαι αφήνοντας το βάρος του σώματος ΠΑΡΑ την δύναμη να σου πάρει το φορτίο.
Με έναν γάντζο κάθισμα όταν έρθει η δυνατή σπιλιάδα ευκολότερα χρησιμοποιείς το βάρος του σώματος σου ώστε να το ρίξεις πείσω και να ελέγξεις την κατάσταση ώστε να αποφύγεις πιθανό σήκωμα του σκάφους .Στην περίπτωση του γάντζου μέσης ο συνδυασμός των χεριών της μέσης και των ποδιών θα πάρουν το φορτίο ώστε να αποκατασταθεί ο έλεγχος… Είναι δυο διαφορετικές διαδικασίες αντιμετώπισης .
Με τον καθιστικό γάντζο μπορείτε να έχετε τη μάτσα λίγο πιο χαμηλά και τα γαντζόσχοινα κοντύτερα . Εάν φοράτε γάντζο μέσης θα έχετε τη μάτσα πιο ψηλά και τα γατζόσχοινα στο μάκρος που σας βολεύουν.Σε ελεγχόμενες συνθήκες όπου η εκρηκτικότητα είναι προτεραιότητα, ο γάντζος κάθισμα έχει το προβάδισμα με την άνεση που προσφέρει και την εύκολη χρήση. Σε συνθήκες over power και σε μανούβρες ο γάντζος μέσης είναι ότι καλύτερο !!!!!

Σε ιδανικές συνθήκες θα μπορούσατε να έχετε από έναν γάντζο σε κάθε κατηγορία ώστε ανάλογα τις συνθήκες να επιλέξετε …αυτό το εφαρμόζουν οι pro riders.
Εάν θα θέλατε να έχετε ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ γάντζο για συνθήκες flat water και το βάρος σας είναι πάνω από 85 κιλά, δεν έχετε την ιδανική φυσική κατάσταση και δεν μπαίνετε σε συνθήκες over power, τοτε θα επιλέξετε έναν καθιστικό γάντζο. Για ελαφρύτερους αναβάτες που μπαίνουν σε δύσκολες συνθήκες over power – σε κύματα, τότε ο γάντζος μέση είναι η καλύτερη επιλογή.
Από προσωπική πείρα φορούσα γάντζο κάθισμα για 25 χρόνια και όταν μπήκα στην διαδικασία να αλλάξω και να βάλω γάντζο μέσης , κάπου προβληματίστηκα με την ιδέα αλλά και την πρώτη αίσθηση του υψηλού γάντζου και  το άμεσο τράβηγμα στη μέση …

Σήμερα εάν με ρωτούσατε  να ξαναγυρίσω στον γάντζο κάθισμα απλά θα έλεγα .... ΟΧΙ !!!!

Rentals & sessions - Windsurfing, SUP, canoe, SUP/Yoga, snorkeling  - Angelochori Beach - Thessaloniki - Greece
Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone

Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active sport Club , 1995 – 2020
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.