Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020

Πως θα επιλέξεις την κατάλληλη σειρά Windsurf πανιών για εσένα ?

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου                                                 
Προπονητής ιστιοπλοΐας 
Windsurf Instructor
SUP  Instructor
Ειδικός Αθλητικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας

Οι αρχάριοι windsurfers συχνά με ρωτούν για τα είδη των πανιών, τα μεγέθη, τα υλικά κατασκευής κλπ
Ειναι μια δύσκολη διαδικασία οταν ξεκινάς το σπορ , και εάν δεν πάρουν στην αρχή τις σωστές κατευθύνσεις και συμβούλες..... τότε η λάθος επιλογή υλικού σημαίνει απώλεια χρηματών πουλώντας και αγοράζοντας ένα νεο πανί ΑΛΛΑ το σημαντικότερο είναι η επιβράδυνση της προόδου ενός αρχαρίου ή μεσαίου επιπέδου windsurfer.

Σήμερα το σπορ του windsurf δίνει σε όλους τους αναβάτες τι δυνατότητα να επιλέξουν πανιά από δεκάδες εταιρίες και αμέσως αυτό μεταφράζεται σε εκατοντάδες  τύπους και μεγέθη πανιών !

Εάν λοιπόν θέλεις να δημιουργήσεις την ΔΙΚΙΑ σου “σειρά πανιών” ή το λεγόμενο sail quiver …. τότε πρέπει να ακολουθήσεις τα αμέσως επόμενα βήματα / συμβουλές.


Αρχικά τα πιο απλά στοιχεία που πρέπει να δούμε είναι :

1. γυναίκα ; άνδρας ; παιδι ;

2. το ύψος

3. βάρος

4. τεχνικό επίπεδο

5.Οι καιρικές συνθήκες που κάνει ο κάθε αναβάτης windsurf

Είναι πολύ εύκολο να αγοράσεις ένα πανί … όμως είναι αυτό πανί κατάλληλο για εσένα ?
Ακολούθησε τα παρακάτω απλά βήματα λοιπόν…

1. Επίπεδο τεχνικής που έχεις  αρχάριος ? μεσαίος ? προχωρημένος  ?

2. Η επιλογή του μεγέθους, και του τύπου πανιού … είναι η περιοχή που θα κάνεις πιο συχνά
windsurf . Έχει τεράστια διαφορά η Χαλκιδική με την Μύκονο .
πχ Χαλκιδική … Ο άνεμος από 2 έως 3 bf στο 90% των καλοκαιρινών ημερών που θα κάνεις windsurf … Άρα θα επιλέξεις μεγάλο πανί και ΠΟΛΛΑ λίτρα στο σκάφος.

3. Επιλογή σε μια το πολύ δυο εταιρίες για να μην χαθείς μέσα στο
marketing της αγοράς.


4. Χρυσός κανόνας
value for money … τι δίνω και τι θα πάρω ?


5. Τα άλμπουρα και οι μάτσες που έχω θα ταιριάσουν με αυτά που ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ?
 6. Το/τα σκάφη που έχω …. θα ταιριάζουν με τα νέα μου πανιά ?
7. Προσαρμόζω στα μικρά μου πανιά ώστε  το κενό να είναι μικρότερο ΚΑΙ στα μεγάλα μου πανιά μεγαλύτερο το κένο …. Παράδειγμα  4.0 , 4.5 , 5.0 , 5.7τμ στα μικρά πανιά και στα μεγάλα 6.5 , 7.5 , 8,5τμ ….

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ είναι οι καιρικές συνθήκες που θα κάνετε windsurf ! Γιατί ο απώτερος σκοπός ΔΕΝ είναι να μην ξέρετε ποιο πανί θα βάλετε ΑΛΛΑ τι είδους windsurf κάνετε και να  διασκεδάζετε κατά την διάρκεια της προπόνησης

Όταν επιλέγετε την “σειρά των πανιών σας” θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τα σκάφη τα οποία έχετε. Τα σύγχρονα σκάφη χρησιμοποιούν λιγότερη δύναμη από το πανί σε σύγκριση με τα παλιά σκάφη τα οποία χρειάζονται περισσότερη δύναμη ώστε να επιταχύνουν…

Πρέπει να καταλάβετε ότι η διαφορά μεταξύ ενός πανιού 4.0 τμ με ένα πανί 4.5 τμ είναι πολύ πιο σημαντική από ότι ένα πανί 7.5 τμ και 8.0 τμ … παρόλο που είναι 0.5 τμ και στις δυο περιπτώσεις …… ο παράγοντας ένταση του ανέμου οταν  χρεισιμοπείτε το πανι ,ΚΑΝΕΙ την διαφορά.

Ένας γενικός κανόνας του 0.5 τμ από πανιά 5.5 τμ ΚΑΙ ΚΑΤΩ …. ισχύει ότι μεγαλώνει το κενό σε βαρείς αναβάτες . Πάνω από τα 5.5 τμ το κενό μεγαλώνει και δεν φαίνεται ιδιαίτερα η διαφορά όπου από τα 5.5 τμ μπορείς να πας στα 7.0 τμ

Εάν κάνετε τα πρώτα σας βήματα ή είστε προχωρημένος και κάνετε  τουριστικό – ψυχαγωγικό freeride windsurf μην αγοράσετε αγωνιστικά πανιά με camber αλλά προσανατολιστείτε σε Freeride πανία που ειναι πιο εύκολα στο waterstart , ποιο εύκολα στις στροφές ,πιο εύκολα στο τριμάρισμα τους , πιο εύκολα στην αποθήκευση τους , και πιο φτηνά στην αγορά τους.  Προσπαθήστε να “χτίσετε” μια σειρά πανιών γύρω από τα σκάφη που έχετε και την τεχνική σας. Βάλτε στόχους κατά την διάρκεια της προπόνησης σας.

Windsurfers – αναβάτες που μπαίνουν πάνω από τους 20 κόμβους με σκάφη wave/freestyle 95 λίτρα στα 85 κιλά βάρος ένα πανί 5.5τμ είναι μια καλή λύση .

Εάν θέλετε να μπαίνετε (βάρος αναβάτη 80 κιλά) σε ενα μεγάλο εύρος ανέμων δυο σκάφοι 140  & 95 λίτρων με πανιά freeride 8,0 τμ και τρία freestyle/wave 6.5 , 5.5 , 5.0 και 4 φινάκια για τα σκάφη σας θα σας καλύψουν …

Rentals & sessions - Windsurfing, SUP, canoe, SUP/Yoga, snorkeling  - Angelochori Beach - Thessaloniki - Greece
Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone

Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active sport Club , 1995 – 2020
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.