Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Οι πέντε χρυσοί κανόνες για να αποφύγετε συγκρούσεις μέσα στο νερό


Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor

Όπως υπάρχουν κανόνες στον δρόμο υπάρχουν και στο νερό .Ο κοινός παρανομαστής είναι η ασφάλεια  Η ασφάλεια σου !!!

Καθώς μαθαίνεις να κάνεις windsurf  , είναι πολύ σημαντικό να μάθεις τους κανόνες ναυσιπλοΐας για να αποφύγεις συγκρούσεις  ,  τραυματισμούς και έξοδα νοσηλείας … 

Δυστυχώς καθημερινά βλέπω φαινόμενα παραβίασης των προτεραιοτητων από ιστιοπλόους που κάνουν αρκετά χρόνια winsurf , και ως προπονητής έχω δεχθεί αρκετά παράπονα από αρχάριους και μεσαίους  ' εκπαιδευμένους ' αναβάτες , ότι δεν τους δίνουν προτεραιότητες οι ' παλιοί ' ενώ τις δικαιούνται  . Είναι μια πολύ κακή νοοτροπία και μεγάλη αγένια για το ευγενές άθλημα μας .
  

3 απλοί κανόνες όταν κάνετε ιστιοπλοΐα

1. Ο δεξίνεμος έχει ΠΑΝΤΑ προτεραιότητα

2. Το σκάφος που προσπερνά ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ απόσταση ασφαλείας

3. Το σκάφος που ΞΕΚΙΝΑ την μπότζα πρέπει να έχει καθαρό πεδίο .1. Δεξίνεμος έναντι Αριστερίνεμου

Κανόνας :  Ο Δεξίνεμος έχει προτεραιότητα έναντι του Αριστερίνεμου.

Ποιος κάνει την πρώτη κίνηση ? Ο Δεξίνεμος ΠΡΕΠΕΙ να κρατήσει την πορεία του , και ο Αριστερίνεμος να φύγει από την πορεία του ποδίζοντας .

Να θυμάστε ότι αυτός που έχει το δεξί του χέρι προς το άλμπουρο …. Χαρακτηρίζετε Δεξίνεμος . Αυτός που έχει το αριστερό του χέρι στο άλμπουρο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ χώρο !!!


ποδίζω


1.       (ναυτικός όρος) απομακρύνομαι από την κατεύθυνση του ανέμου
2. Προσπέραση 


Κανόνας : Όταν δυο σκάφη ταξιδεύουν προς  στην ίδια πορεία , το γρηγορότερο σκάφος που προσπερνά ΠΡΕΠΕΙ να κρατήσει απόσταση από το αργό σκάφος .


Ποιος κάνει την πρώτη κίνηση ? 
Το αργά σκάφος κρατούν σταθερή πορεία . Το γρηγορότερο σκάφος κρατάει απόσταση  όταν προσπερνά . Το αργό σκάφος κρατάει την πορεία και ΔΕΝ  ορτσάρει ή ΔΕΝ ποδίζει.


Κοινή λογική : καθώς το αργό σκάφος ταξιδεύει , δημιουργεί στροβιλισμούς ( τα σάπια )  , ανωμαλία στην ροΐ του ανέμου και επιπλέον άναρχο κυματισμό με τα απόνερα του  , με αποτέλεσμα εάν το γρήγορο σκάφος περάσει  από το πίσω μέρος του αργού σκάφους θα κινδυνέψει από ξαφνική επιβράδυνση και πιθανή πτώση του αναβάτη . 

 Για αυτό χρειάζεται να κρατηθεί απόσταση από το αργό σκάφος , ώστε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα .  Το ιδανική απόσταση ασφαλείας όταν προσπερνάμε ένα αργό σκάφος  είναι 3 μήκη άλμπουρου ( 13 – 15 μέτρα ) έτσι ώστε να έχουμε φρέσκο αέρα στο πανί μας , και  ελάχιστα απόνερα . 


Ο ‘καθαρός αέρας ‘ είναι όταν δεν  υπάρχουν πολλά σκάφη προσήνεμα, τα οποία θα δημιουργούν στροβιλισμούς στον αέρα. Η διαταραγμένη ροΐ του ανέμου ονομάζεται ‘ βρώμικος άνεμος ‘ ή  ‘ σάπιος ‘ .


Ο βρώμικος αέρας είναι η σκιά του ανέμου που προκαλείται από τα σκάφη μπροστά ή από την κατεύθυνση προς εσάς. Πολλοί από εμάς φτάνουμε σε ένα σημείο όπου κινούμαστε σε μια σκιά αέρα, συνήθως στην αρχή μιας κούρσας σε αγώνα . Όσο λιγότερη ένταση έχει  ο άνεμος  τόσο περισσότερη είναι  η σκιά του .Το ίδιο ισχύει και για την ΥΠΗΝΕΜΗ προσπέραση  - πρέπει να κρατηθεί απόσταση ώστε  η σκιά του ανέμου και τα απόνερα  από το προσήμενο σκάφος που προσπερνάτε έχουν άμεση επίδραση στον δικό σας εξοπλισμό  …
Αλλά ακόμα κι αν έχετε την ταχύτητα να περάσετε από κάτω, είναι πολύ επικίνδυνο γιατί θα έχετε ‘ τυφλή πλευρά ‘  και ειδικά όταν φτάνετε προς την παραλία ή σε κάποιο φυσικό εμπόδιο μέσα στην  θάλασσα, το προσήνεμο  σκάφος θα έχει δυσκολία να σας εντοπίσει όταν ΕΙΔΙΚΑ στην διαδικασία εφαρμογής  στροφής μπότζας . 


Όταν λοιπόν προσπερνάτε  προσήνεμο σκάφος  κρατάτε απόσταση 3-4 μήκη άλμπουρου ώστε να δώσετε χώρο στους άλλους αναβάτες που θα έχουν πρόθεση να κάνουν μπότζα . 
Έχω  βρεθεί σε αμέτρητα περιστατικά  όλα τα προηγούμενα χρόνια με μικρό συγκρούσεις αναβατών που παραβιάζουν αυτούς τους απλούς κανόνες ασφαλείας λόγο άγνοιας  !!! 

Καθαρός αέρας 


1.       (ναυτικός όροςΟ ‘καθαρός αέρας ‘ είναι όταν δεν  υπάρχουν πολλά σκάφη προσήνεμα, τα οποία θα δημιουργούν στροβιλισμούς στον αέρα. 

3. Waterstart 


Όταν κάποιος αναβάτης είναι σε διαδικασία waterstart και περνάτε υπήνεμα  …. ΠΡΕΠΕΙ να τον παρακολουθείτε όλη την ώρα !!!  
Αν αυτός ο αναβάτης χάσει από τα χέρια του το πανί κατά την διαδικασία του waterstart ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΆ ΘΑ ΠΆΕΙ υπήνεμα λόγο της ροής του ανέμου … 

Ομοίως περνώντας προσήνεμα όταν κάποιος αναβάτης είναι σε διαδικασία waterstart  ή κολυμπάει κοντά στον εξοπλισμό του είναι πολύ επικίνδυνο κακό αλλά και αγενές να περάσουμε από δίπλα του και να τον ψεκάσουμε με τα απόνερα μας !4. Μπότζα 


Κανόνες: Εάν δύο σκάφη ταξιδεύουν στην ίδια πορεία , το σκάφος που μπαίνει σε διαδικασία στροφής – μπότζας πρέπει να έχει καθαρό πεδίο . Γυρίστε στιγμιαία το κεφάλι σας και ελέγξτε πίσω σας εάν κάποιος ερχεται . Έτσι θα βεβαιωθείτε πριν κάνετε μπότζα  τι κατάσταση επικρατή  υπήνεμα σας ,  αλλά και να έρχεται κάποιο σκάφος  πρέπει να έχει απόσταση 3 - 4  άλμπουρου ( 13 – 15 μέτρα ) από εσάς !!! 

5. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ  ΠΑΡΑΛΙΑΣ

1. Μην αφήνετε ποτέ το πανί  μόνο του στην παραλία .
2. Μεταφέρετε το σκάφος και το πανί μαζί . Σε περίπτωση που τα μεταφέρετε ξεχωριστά πρώτα μεταφέρετε το σκάφος ,  μετά το πανί     ΚΑΙ ΤΑ συνδέετε αμέσως μαζί .

 3. Εαν θέλετε να αφήσετε τον εξοπλισμό στην παραλια αφήνετε  το πανί υπήνεμα ,  κάτω από το σκάφος και ΠΑΝΤΑ  ενωμένα .


Rentals & sessions - Windsurfing , SUP , canoe , SUP/Yoga , snorkeling  - Angelochori Beach - Thessaloniki - Greece

Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone


Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active sport Club , 1995 – 2019
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.