Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Formula Windsurfing

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου

Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor


Facebook Active sport Club

email : info.active.sport.club@gmail.com

www.active-sport.eu


Τι είναι το formula windsurfing

Το Formula Windsurfing ( FW ) είναι, ενθουσιώδης, περιεκτική, εντυπωσιακή για την τηλεόραση, διεθνής αγωνιστική Κλάση του windsurfing που διευρύνει την σχέση του με το Ολυμπιακού RS:X windsurfing με τις βασικές αρχές του, συγκεντρώνει τα πιο γνωστά ονόματα του σπορ, προσφέρει βελτιωμένο θέαμα για την τηλεόραση και υποστηρίζεται από το 90% της βιομηχανία του σπορ, μέσα μαζικής ενημέρωσης και περιοδικά. Αυτή η κλάση προωθήθηκε από την  International Board Sailing Association (IBSA) και την  International Funboard Class Association (IFCA).

Ποια είναι η ιστορία της FW


Στις 24 Μαρτίου 1998, στο Μπρεστ της Γαλλίας, έγινε ο πρώτος αγώνας formula windsurfing με τους 20 καλύτερους Γάλλους funboard αθλητές. Κατά την διάρκεια των τετραήμερων αγώνων, έγιναν δέκα ιστιοδρομίες, με ανέμους από 6-12 κόμβους. Στον πρώτο αγώνα νίκησε ο Erik Thieme, 65 κιλά, με 2.75μ σκάφος και 10τμ πανί.

Το formula windsurfing έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητες του με μια γεμάτη περίοδο αγώνων σε διεθνή επίπεδα. Το 1999 οι Γαλλικοί, Αγγλικοί, Ιταλικοί και Ισπανικοί εθνικοί σύνδεσμοι της IFCA, συμπεριέλαβαν την φόρμουλα στο εθνικό τους δίκτυο και οι αγώνες έγιναν σε όλο το έβρος των ανέμων, από 7-35 κόμβους.

Η PWA μείωσε τον εξοπλισμό του course race σε μια σανίδα με την υποστήριξη της φόρμουλα.

Πέρα από τους εθνικούς αγώνες, το 1999 έγιναν τέσσερις επιτυχημένοι διεθνείς αγώνες φόρμουλα, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου παγκόσμιου πρωταθλήματος φόρμουλα όπου νίκησε ο Wojtek Brozowski από την Πολωνία.




Μια καινούργια αντίληψη για νέες σανίδες και πανιά δημιουργήθηκε στην αγορά. Αυτά τα ευκολοπλανάριστα σκάφη και τα μεγάλα πανιά καθιστούν δυνατούς τους αγώνες τύπου funboard σε μια ευρεία κλίμακα ταχύτητας ανέμων, με δυνατότητα  πλαναρίσματος από τους 7 κόμβους.

Η Ολυμπιακή κλάση Mistral ήταν πλέον γερασμένη και είχε βγάλει όλα τα ιστιοπλοϊκά προβλήματα της ….

Με τα νέα σχέδια, φάνηκε λογικό να δημιουργηθεί μια κατηγορία η οποία θα εκμεταλλευόταν την νέα τεχνολογία έτσι ώστε να γίνει δελεαστική στους γνήσιους Windsurfers και θα παρείχε συναρπαστικό θέαμα συναγωνισμού.




Τι ακριβώς είναι το FW  ?

Οι αρχές είναι πολύ απλές :

1. Οι αθλητές του FW μπορούν να διαλέξουν μια σανίδα  τρία πανιά παραγωγής ( max size 12,5  except women & youth, max 11.0) και τρία φινάκια (max size 70 cm) : η κατηγορία χρησιμοποιεί εξαρτήματα από την λίστα παραγωγής της ISAF (διεθνής ομοσπονδία ιστιοπλοΐας) προσφέροντας μια ευρεία επιλογή ανάμεσα σε πάνω από 60 ευρέως διανεμημένες σανίδες παραγωγής.






2. Όλοι οι τύποι σχηματισμών πλεύσης είναι δυνατοί: το formula windsurfing θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του Funboard της ISAF, αλλά επιτρέπει να κανονιστεί η ιστιοδρομία  ανάλογα με τις συνθήκες ανέμου στην αντίστοιχη περιοχή.







3. Τα όρια των ανέμων είναι 7-35 κόμβοι, επιτρέποντας φοβερές συνθήκες ανταγωνισμού με χαμηλές ταχύτητες ανέμων.







   


Ποιος υποστηρίζει το FW;

Η FW  έχει την υποστήριξη της PWA (ένωση επαγγελματιών ιστιοσανίδας), τις κύριες βιομηχανικές εταιρίες για windsurf και τον διεθνή τύπο που εξειδικεύεται στο σπορ . H FW  ενώνει το σύγχρονο σπορ του windsurfing σε παγκόσμια κλίμακα …

Σε ποιους απευθύνεται η FW

Είναι πιο περιεκτικό σαν σπορ από οποιαδήποτε άλλη Ολυμπιακή κατηγορία σήμερα. Καλύπτει διάφορες κατηγορίες βάρους, και ηλικίας επιτρέποντας αθλητές, με εξέχουσες διεθνώς γυναίκες που ζυγίζουν μόνο 55 κιλά και άντρες που ποικίλουν από 65-110 κιλά, που τώρα αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο των διεθνών αγώνων.


Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ παρέχει μια πλατφόρμα για φτηνή, απλή και προσβάσιμη εισαγωγή στον συναγωνισμό νέων και ερασιτεχνών, έχοντας διαθέσιμο εξοπλισμό σε μεγάλη ποικιλία. Η δυνατότητα της συνεργασίας με μια μεγάλη ποικιλία κατασκευαστών σημαίνει ότι υπάρχει ήδη παγκόσμια αγορά.

Το FW  είναι αδιαμφισβήτητα αναπτυσσόμενη κατηγορία στο windsurfing.



Προς τι η αλλαγή;

Η κίνηση προς το Formula windsurfing αναζωογονεί  ολόκληρο το άθλημα του windsurf .

Αυτή η αλλαγή μπορεί να εντοπίσει νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο, καθώς ενοποιείται το σπορ.

Παρόλο που η αλλαγή θα σημαίνει αλλαγή στόχου για πολλούς εθνικούς ιστιοπλοϊκούς συνδέσμους,  έχουν τεράστια υποστήριξη και αποτελούν ένα νέο πόλο έλξης ταλέντων και ενθουσιασμού από την μεγάλη πλειοψηφία των σερφιστών που πρόσφατα είχαν απομονωθεί από το Ολυμπιακό σχήμα.

Αυτή η αλλαγή της έμφασης θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για το σπορ καθώς η μετάθεση των ικανοτήτων στους κυρίαρχους αθλητές θα βελτιώσει την απόδοση στους αγώνες.

Η αλλαγή  μπορέσει να διατηρήσει το windsurfing σαν Ολυμπιακή κατηγορία για πολλά ακόμη χρόνια . Έχει παρουσιασθεί  ο εξοπλισμός για την Ολυμπιάδα του 2024 όπου για μια ακόμη φορά οι ομοιότητες του FW και RS:X είναι εμφανείς ……






Ο εξοπλισμός του FW


Ο μοντέρνος εξοπλισμός υψηλής απόδοσης που δημιουργήθηκε βασιζόμενος  σε χαμηλής διαστολής πολυέστερ φιλμ (μονοφίλμ) με κάρμπον άλμπουρο και μάτσα, είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και οικονομική μονάδα, ικανή να αντεπεξέλθει σε μια μεγάλη κλίμακα ισχύος ανέμων που παρέχοντας το πλανάρισμα του σκάφους σε χαμηλές εντάσεις ανέμων, έχει αντίστοιχη ικανότητα χειρισμού σε εξαιρετικά έντονες συνθήκες ανέμων (over-powered) από έμπειρους ιστιοπλόους.



Συγχρόνως, ο μοντέρνος εξοπλισμός του windsurfing είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα και είναι ικανός να αντεπεξέλθει σε πολύ υψηλές ταχύτητες ανέμων με δύσκολες συνθήκες στη θάλασσα. Για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τους αγώνες ημερολογιακά, προέχει η ύπαρξη εξοπλισμού που μπορεί να αντεπεξέλθει σε ανέμους ελάχιστης έντασης 7 κόμβων και άνω.


Η βελτίωση των σανίδων έχει επίσης διευρύνει την κλίμακα απόδοσης του εξοπλισμού.

Το μοντέρνο funboard έχει αρκετό όγκο στη γάστρα του (σκαρί) και υδροδυναμικά χαρακτηριστικά που του δίνουν την δυνατότητα να πλανάρει και να πηγαίνει όρτσα χωρίς καρίνα, σε ανέμους χαμηλούς, ακόμα και 7 κόμβων.

Είναι προφανές ότι όλοι οι αθλητές δεν έχουν την ίδια φυσική κατάσταση και βάρος και γι'αυτό είναι απαραίτητο να καθιερωθούν τουλάχιστον τρία διαφορετικά μεγέθη εξοπλισμού στους αγώνες, ώστε να ανταποκρίνονται στα διαφορετικά χαρακτηριστικά των αθλητών και, συγχρόνως, να καλύπτουν τις υψηλές και χαμηλές ταχύτητες των ανέμων.

Θεωρείται ότι το formula windsurfing αναπτύχθηκε σαν μία ιδέα που επιτρέπει στους μετέχοντες να συμμετέχουν με ένα μοντέρνο funboard ικανό να αποδώσει στους 7 κόμβους με τρία διαφορετικά μεγέθη εξοπλισμού. Αυτός ο συνδυασμός έχει δείξει με επιτυχία ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις πραγματικές συνθήκες ιστιοπλοΐας, για άνδρες και γυναίκες αθλητές.



Επιλογή τοποθεσίας


Ο ΑΝΕΜΟΣ είναι το κρίσιμο στοιχείο για το windsurfing και δεν έχει νόημα να επιλέξουμε τοποθεσίες για σημαντικούς εθνικούς, διεθνείς ή ακόμα και Ολυμπιακούς αγώνες, όταν δεν υπάρχουν δεδομένα ποσοστά ανέμων μέσου όρου τουλάχιστον 7 κόμβων, κατά την επιλεγμένη χρονική περίοδο του γεγονότος. Συνεπώς, το windsurfing πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους αγώνες ιστιοπλοΐας, όπου οι συνθήκες των ανέμων είναι λιγότερο κρίσιμες.

www.formulawindsurfing.org

www.formula-windsurfing-association.gr


Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2015

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.


Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.