Angelochori bay

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Δείτε που ζουν οι καρχαρίες στην Ελλάδα

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου
Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor


Η περιορισμένη σχετικά θαλάσσια έρευνα που υπάρχει στη χώρα μας – και αναπτύσσεται κυρίως τα τελευταία χρόνια, δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πάρα πολλά για τους καρχαρίες των νερών μας, όμως εκ του αποτελέσματος μπορούμε να κρίνουμε ότι εμείς αποτελούμε την απειλή για αυτούς και σίγουρα όχι το αντίθετο.

Σε περισσότερα από 2.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας, μόνο 17 επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Αιγαίο ή το Ιόνιο. 


Τα τελευταία 161 χρόνια δε, σημειώθηκαν μόλις 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες και παγκοσμίως όμως, αν και τα κήτη αυτά δημιουργούν τον τρόμο και μόνο στην αναφορά του ονόματός τους σε κάποια παραλία, τα τελευταία 419 χρόνια έχουν πεθάνει στα δόντια τους 511 άνθρωποι, δηλαδή πεθαίνει περίπου 1 άνθρωπος τον χρόνο από επίθεση καρχαρία.


Υπάρχουν λευκοί καρχαρίες στην Ελλάδα; 

Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε, ποια είναι η σχέση του λευκού καρχαρία με τις ελληνικές θάλασσες. Η απάντηση είναι μία. Ο λευκός καρχαρίας, είναι ένας από τα 35 είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ο λευκός καρχαρίας με επιστημονική ονομασία Carcharodon carcharias: είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα. Ο λευκός καρχαρίας με επιστημονική ονομασία Carcharodon carcharias: είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι και πάνω από 2 τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του Carcharodon που υπάρχει ακόμα.

Επιθέσεις στην Ελλάδα


Το  1847 από το Gosport της Αγγλίας επιβιβάστηκε σε πλοία και απέπλευσε το 36ο τάγμα του Worcestershire της Αγγλίας, με προορισμό την Κέρκυρα. Ανάμεσα σε μια παρέα στρατιωτών του τάγματος, που κολυμπούν στο βορινό τμήμα του Φρουρίου στην Κέρκυρα, βρέθηκε και έναν 19χρονος στρατιώτης που δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία.

Το καλοκαίρι του 1903 στην Κρήτη συνέβησαν δύο θανατηφόρα περιστατικά σε σφουγγαράδες γυμνούς δύτες.Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1948... ένας ψαράς δέχεται θανατηφόρα επίθεση από γιγαντιαίο σκυλόψαρο.

Παρασκευή 17 Αυγούστου 1951. Το Μον Ρεπό της Κέρκυρας ήταν ο επόμενος τόπος που ένα ακόμη δραματικό περιστατικό οδήγησε στο χαμό νεαρής γυναίκας. 

Στην Κάτω Αχαΐα, στις 4 Ιουνίου 1962, σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, αλιεύθηκε ένας από τους δύο καρχαρίες που είχαν θεαθεί. Η περίμετρος του στόματός του ήταν 2 μέτρα. 

1η Ιουνίου του 1963 στον Παγασητικό κόλπο, αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος, από τη Βιέννη, η Χέλγκα Πόγκλ, κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε σε απόσταση τριών μόλις μέτρων από την ακτή, μπροστά στα μάτια της φίλης της, Βίλκεν.

14 Αυγούστου 1977, το πλοίο «Φάλτσερ» εκτέλεσε το πρώτο δρομολόγιο στην πορθμειακή γραμμή Βόλος – Συρία και μετέπειτα το λιμάνι του Βόλου καθιερώθηκε ως κομβικό στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, εμφανίστηκαν στον Παγασητικό αρκετοί καρχαρίες ακολουθώντας τα φορτηγά πλοία, για να τρώνε τα σκουπίδια που πετούσαν.   

Το 1981 έγινε μια ακόμη επίθεση καρχαρία, πάλι στην περιοχή του Παγασητικού και ξανά σε τουρίστα από την Αυστρία. 

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1983, στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» της επόμενης ημέρας, δίπλα σε μια φωτογραφία νέου που κρατάει από τα μάτια ένα ροφό, έγραφε: «Τον σκότωσε καρχαρίας ενώ ψάρευε».  Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2017

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.