Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Χρήσιμες οδηγίες για νέους windsurfer


Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου

Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor




email : info.active.sport.club@gmail.com



www.active-sport-club.eu


 

 Στο άρθρο που ακολουθεί δίνονται συμβουλές για τον εξοπλισμό και την ασφάλεια, δηλαδή τι πρέπει να προσέχει ο νέος surfer κατά το αρμένισμα του.
Διαβάστε με προσοχή το άρθρο, ώστε να μπορέσετε να αρμενίσετε σωστά και με ασφάλεια.



1. Πρέπει να γνωρίζεις για τον εξοπλισμό σου και όταν κάποιοι σας μιλούν θεωρητικά για το windsurf θα πρέπει να τους καταλαβαίνετε.

2. Ο εξοπλισμός χωρίζεται σε 2 μέρη, το σκάφος και το rig. Το σκάφος είναι αυτό που πατάμε και έχει μια καρίνα και ένα καρινάκι  ανάλογα το μοντέλο που έχετε επιλέξει και το πιο σωστό είναι να πάρετε εκπαιδευτικό σκάφος 240 λίτρων και πανί 4.0 - 5.0 τμ


3. Να θυμάστε ότι όταν θα ξεκινήσετε η καρίνα θα πρέπει να είναι κάτω όλη την ώρα. Αυτό γίνεται αν μετακινήσετε το μοχλό της καρίνας πίσω και προς τα μπροστά προς την πλώρη όταν θα θέλετε να την ανεβάσετε. Όταν θα το φορτώσετε στο αυτοκίνητο για το σπίτι θα πρέπει να την βγάλετε.


4. Να ξέρετε ότι πιθανόν υπάρχουν και δέστρες για τα πόδια όπως επίσης και η βάση του συνδέσμου. Το rig περιλαμβάνει το άλμπουρο, το πανί τη μάτσα, τη βάση με τον σύνδεσμο και το extension. H μάτσα είναι αυτή που κρατούμε ' το τιμόνι μας ', το άλμπουρο είναι για να φοριέται το πανί. Επιπλέον στην μάτσα υπάρχει και ένας ειδικός ιμάντας 'το σκοινί εκκίνησης ' για να σηκώνουμε το πανί.


Tα βασικά στο ξεκίνημα

1. Διαβάστε τα βασικά της ιστιοπλοΐας, τις πλεύσεις του σκάφους, τους ανέμους, την ασφάλεια μέσα στο νερό, την αυτοδιάσωση, το ονοματολόγιο windsurf... είναι άκρως απαραίτητα για να μάθετε windsurf.

2. Ελέγξτε το εξοπλισμό, για φθαρμένα σχοινιά που μπορεί να κοπούν, το πανί, τη μάτσα, το άλμπουρο, όλα τα εξαρτήματα ένα ένα και μην ρισκάρετε να τα χρησιμοποιήσετε αν δείτε ότι κάτι είναι φθαρμένο.

3. Τριμάρετε καλά το πανί ανάλογα με την ένταση του αέρα. Βάλτε τη μάτσα στο ύψος των ώμων. Αν η μάτσα έχει πάνω γαντζόσχοινα, αφαιρέστε τα, προς το παρόν σας είναι άχρηστα.

4. Βάλτε το σκάφος στο νερό με την καρίνα σε τόσο βάθος ώστε ή καρίνα να έχει αρκετή απόσταση από τον πάτο της θάλασσας.


5. Κοιτάξτε κάποια σημαία στην στεριά η σε κάποιο σκάφος ώστε να εξακριβώσετε την διεύθυνση του ανέμου και τοποθετήστε το πανί ώστε να είναι αντίθετα από την κατεύθυνση του.


6. Κολυμπήστε ή περπατήστε και σκαρφαλώστε πάνω στο σκάφος με την πλάτη στον αέρα - καθίστε βαθύ κάθισμά και πιάστε το σκοινί εκκίνησης.

7. Σιγά - σιγά τεντώστε τα πόδια και σηκώστε το πανί. Αν χρησιμοποιείτε εκπαιδευτικό σκάφος και πανί τότε θα έχετε την ανάλογη ισορροπία - κάντε ελαφριές μετακινήσεις των ποδιών σας για να εξασκηθείτε στην ισορροπία.

8. Βγάλτε τώρα το πανί από το νερό και με ελαφρώς λυγισμένα πόδια κράτιστε το από το άλμπουρο , μην βιαστείτε να πιάσετε τη μάτσα αλλά κρατήστε για 10 δευτ. το άλμπουρο , με το χέρι τώρα που είναι προς την πλώρη πιάστε τη μάτσα δίπλα ακριβώς από το ακρόματσο, τα χέρια μας όταν κρατάμε τη μάτσα δεν πρέπει να είναι πιο ανοικτά από το άνοιγμα των ώμων.

9. Αν την ώρα που το κάνετε αυτό πέφτετε μέσα στο νερό, δεν πειράζει! Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν έμαθε αστραπιαία windsurf χωρίς να πέσει τουλάχιστον στην αρχή 50 φορές. Επαναλάβετε το (8) βαστώντας πιο πολύ ώρα το άλμπουρο μέχρι να είστε 100% σίγουροι ότι μπορείτε να πιάσετε τη μάτσα.

10. Έχετε ξεκινήσει λοιπόν. Η πλώρη του σκάφους αρχίζει και δημιουργεί κυματάκια... εσείς πάντα κοιτάτε μπροστά.

11. Μαζεύοντας λίγο το πίσω χέρι κλείνουμε το πανί και το σκάφος πάει γρηγορότερα - αφήνοντας το πίσω χέρι το σκάφος χάνει ταχύτητα και σταματά. Ενώ όταν ξεκινήσατε τα πόδια ήταν ανάμεσα από το άλμπουρο τώρα όταν κινήστε το πόδια πατούν και τα δύο πίσω από τη βάση του σκάφους, καλό θα είναι να έχετε το μπροστά πόδι σας γυρισμένο προς την πλώρη του σκάφους.

12. Ξεκουραστείτε, αν χρειαστεί σταματήστε και γυρίστε στα ρηχά από εκεί που ξεκινήσατε, όταν αφήνετε το πανί από τα χέρια, να το αφήνετε από τη μεριά που το πετάει ο αέρας και όταν πέφτετε στο νερό πάντα να βάζετε το δεξί σας χέρι έξω από το νερό και λίγα εκατοστά πάνω από το κεφάλι στην περίπτωση που το rig έρθει απάνω σας με αυτό τον τρόπο θα το απωθήσετε.

Στροφές
1. Κρατήστε το πανί κάθετα, αν μετακινήσετε το πανί πίσω και κλειστό το σκάφος ορτσάρει (πάει αντίθετα από την διεύθυνση του ανέμου), αν μετακινήσετε το πανί μπροστά και κλειστό το σκάφος ποδίζει (πάει μαζί με την διεύθυνση του ανέμου).
2. Υπάρχουν 2 τρόποι να στρίψετε: το τακ και η μπόντζα. Στην αρχή ξεκινήστε μαθαίνοντας τακ, είναι πιο εύκολο. 
3. Για να κάνουμε τακ, περνάμε το μπροστά πόδι μπροστά από το άλμπουρο και στη συνέχεια μεταφέρουμε το πανί πίσω και κλειστό. Το σκάφος τότε πρώτα ορτσάρει και στη συνέχεια ορθοπλωρίζει στον αέρα, τότε περνάμε μπροστά από το άλμπουρο, τοποθετούμε στη συνέχεια μπροστά το πανί και ταυτοχρόνως αλλάζουμε μεριά και συνεχίζουμε την πλεύση μας.

Συμβουλές
1. Μην ρίχνετε απότομα το βάρος σας στο ένα ή το άλλο πόδι και να είστε προσεχτικοί σε κάθε σας κίνηση και πρώτα να σκέπτεστε και μετά να εκτελείτε και οι κινήσεις σας να είναι όσο το δυνατόν ελαφριές.

2. Εξασκηθείτε στην ισορροπία, φάτε και μερικές τουμπίτσες δοκιμάζοντας τα οριακά σας σημεία.

3. Μην πέφτετε πάνω στο πανί! Ανοίγετε δουλειές στους ιστιοράπτες.

4. Προσέχετε τους άλλους στην θάλασσα, κολυμβητές, άλλα windsurf, jet ski, ταχύπλοα, κλπ.

Παρόλο που τα ιστιοφόρα έχουν πάντα προτεραιότητα εν σχέση με τα μηχανοκίνητα, εσείς να είστε προσεκτικοί .


5. Να φοράτε την ανάλογη στολή για την εποχή και παπουτσάκια θαλάσσης.

6. Πάντα να φοράτε το σωσίβιο σας.



7. Πάρτε έναν κύκλο μαθημάτων από πιστοποιημένους προπονητές και εκπαιδευτές  , θα βοηθηθείτε αρκετά έχοντας δίπλα σας έναν δάσκαλο που θα σας λύνει αμέσως τις απορίες σας. 

8. Μπορείτε αργότερα να αλλάξετε εξοπλισμό, εφόσον θα έχετε βελτιωθεί αλλά μην κάνετε γρήγορες αγορές με εξοπλισμούς που δεν μπορείτε ακόμα να μανουβράρετε, θα σας πάρει τον τριπλάσιο χρόνο να μάθετε, από το αν θα παίρνατε το αμέσως επόμενο υλικό που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε κάποιες τεχνικές.

9. Πάντα να ρωτάτε τον πιστοποιημένο εκπαιδευτή σας για τον εξοπλισμό που είναι κατάλληλος για εσάς... θα σας βγάλει από παραπανίσια έξοδα.

10. Mην κάνετε ποτέ μόνοι σας windsurf, αλλά με κάποιοι με γνωστούς και φίλους  που είναι αρκετά έμπειρος για να σας βοηθήσει αν βρεθείτε σε κίνδυνο. 

Προσοχή

1. Στους κολυμβητές... ποτέ δεν κάνουμε windsurf εντός του οριοθετημένου χώρου των κολυμβητών με σημαδούρες στα 100 μέτρα από την ακτή.

2. Πότε μην απομακρύνεστε από την ακτή τόσο ώστε να μην μπορείτε να γυρίσετε πίσω έστω με το σκάφος, κωπηλατώντας με τα χέρια. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ οτι το windsurf είναι παράκτιο σπορ . 

3. Ρωτήστε για το μέρος που θα κάνετε windsurf π.χ. για βράχια, ρεύματα, ξέρες, αχινούς, τσούχτρες, ακόμα και τα δρομολόγια πλοίων...

4. Πρέπει να μπορείτε να κολυμπάτε τουλάχιστον 100 m.

5. Ποτέ πριν το windsurf δεν έχουμε φάει ή πιει αλκοόλ. . Μπορείτε να φάτε μια μπανάνα μια ώρα πριν να κάνετε σερφ .

6. Αν έχετε βγάλει τον ώμο κάποια στιγμή στην ζωή σας, απλά απαγορεύεται να επιχειρήσετε μόνοι σας windsurf, και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!!

7. Στην αρχή μέχρι να μάθετε, ο άνεμος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 bf. O ιδανικός καιρός είναι 1-2 bf. και η θάλασσα με μικρό  κυματισμό. Όταν θα έχει δυνατό άνεμο, μην επιχειρήσετε να κάνετε, αλλά εξασκηθείτε για ισορροπία με το σκάφος στα ρηχά χωρίς το πανί .


Πρέπει να θυμόμαστε πως το Windsurf δεν είναι extreme sport στις μικρές εντάσεις ανέμων, μπορούμε να το μάθουμε σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να είμαστε υγιείς , να ξέρουμε να κολυμπάμε  και να έχουμε σχετικά καλή φυσική κατάσταση. 

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν εξηγούμε τα απολύτως απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο μαθητευόμενος προκειμένου να ανέβει στο Windsurf και να προσπαθήσει να κάνει την πρώτη του πλεύση.





Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active Sport Academy , 1995 – 2017

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση , η αναπαραγωγή , ολική  , μερική ή περιληπτική , ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο , μηχανικό , ηλεκτρονικό , φωτοτυπικό , ηθογραφικό ή άλλο , χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.