Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Πώς να αποκτήσετε τη σωστή στάση στο Windsurf ?

Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου                                                 

Προπονητής ιστιοπλοΐας Windsurf
SUP  Instructor
Ειδικός Αθλητικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας




Μια καλή στάση είναι ζωτικής σημασίας στην ιστιοσανίδα. Η στάση του σώματός σας καθορίζει τον τρόπο που ταξιδεύετε και χειρίζεστε τη δύναμη του ανέμου.

Μια τέλεια στάση σημαίνει υψηλότερη απόδοση, καθώς και λιγότερους πόνους ! Οι έμπειροι αναβάτες γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να υιοθετήσετε μια σωστή στάση του σώματος ενώ ταξιδεύετε για ώρες και ημέρες στις αμέτρητες προπονήσεις σας .




Και είναι πολύ εύκολο να ενσωματώσετε τη σωστή στάση στο άθλημα. Ο γενικός στόχος είναι να σχηματίζετε ενα λατινικό V ( βε) μια  γωνία μεταξύ του πανιού και του σώματός σας.


Η βασική θέση του σωματος είναι η ίδια σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ πλεύσεις απο τα όρτσα μέχρι και τα δευτερόπριμα. Οι γοφοί, οι ώμοι και τα πόδια είναι υπό έλεγχο. Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα :

Κεφάλι: κοιτάξτε πάνω από τον μπροστινό ώμο σας στο σημείο στόχο σας.  Ετσι θα έχετε καθαρό πεδιο 'διαβάζοντας ' την θαλασσα και εξασφαλίζοντας την πλεύση σας για τουλάχιστον 20 -30 μέτρα καθως ταξιδεύετε στην πορεία σας.






Ώμοι: πρέπει να παραμένουν παράλληλα πάνω στην μάτσα, με τα χέρια σας ελαφρώς λυγισμένα. Κρατήστε τα χαλαρά και έτοιμα να απορροφήσουν οποιαδήποτε πρόσκρουση. Κρατήστε τα δάχτυλά σας χαλαρά και ξεκούραστα τα χέρια σας - δεν ειναι σφικτήρες.Τα χερια απλά καθοδηγούν το τιμόνι σας .... δηλαδή την μάτσα.





Κάτω μέρος του σώματος και πόδια: προσπαθήστε να κρατάτε την πλάτη σας ευθεία όλη την ώρα, με το κάτω μέρος να προσανατολιζετα προν την πορεια μας , οι γοφοι μας να ειναι μπροστά , τα γονατα μας και οι αστραγάλοι σε κάμψη ωστε να επιτρέπουν στον  σκαφος να κινείται ελεύθερα πάνω στο νερό.

Για να δημιουργήσετε μια καλή στάση , σκεφτείτε τον αριθμό 7 (κάτω φωτο) θα σας βοηθήσει να εφαρμόσετε τις βασικές αρχές σώστης στάσης.


Πόδια: είναι σημαντικό να τα κρατήσετε στο ανοιγμα των ώμων, με το μπροστινό πόδι στραμμένο προς τα εμπρός προς τη μύτη του σκάφους και το πίσω πόδι κατά μήκος της κεντρικής γραμμής του σκάφους. Οταν είστε στις δεστρες , είστε στην ιδανική θέση πλεύσης, αρκεί να έχετε βιδώσει τις δέστρες στην σωστή απόσταση ανάλογα το ύψος σας. Ο ψηλός αναβάτης έχει βιδωμένες τις δέστρες πιο μακρυα τη μια απο την αλλη , ενω ο πιο κοντος αναβάτης τις έχει βιδωμένες πιο κοντά, ανάλογα το άνοιγμα των ώμων , όπως είπαμε στην αρχή.



Τη στιγμή που αρχίζετε να κερδίζετε ταχύτητα - επιταχύνετε , δοκιμάστε να στρίψετε τους γοφούς και το γόνατο του εμπρος ποδιού  σας, επιτρέποντας στο πάνω μέρος του σώματος να στραφεί προς το σημείο που θέλετε να πάτε -  upwind. Αυτή η βασική στάση ισχύει είτε ταξιδεύετε με ή χωρίς γαντζο και  δεστρες.







Rentals & sessions - Windsurfing, SUP, canoe, SUP/Yoga, snorkeling  - Angelochori Beach - Thessaloniki - Greece
Gsm  +306977347038 Wind,    +306984387847 Cosmote,    +306940411147 Vodafone

Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active sport Club , 1995 – 2020
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.