Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

10 συμβουλές ώστε να μάθετε Windsurf με εύκολο τρόπο


Γράφει ο Σίμος Ναλμπάντογλου                                                 
Προπονητής ιστιοπλοΐας 
VDWS Level2 Windsurf Instructor
SUP  Instructor
Ειδικός Αθλητικής Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας





Ηρθε ο καιρός που όλοι ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι και σχεδιάζουμε τις εξορμήσεις μας....

Το windsurf είναι  ατομικό  άθλημασε εξωτερικό χώρο, ό,τι καλύτερο για άσκηση, διασκέδαση και γνωριμία με ανθρώπους… μιας άλλης κουλτούρας. Για να διασκεδάσετε και να μην πέσετε σε παγίδες, σας δίνω 10 συμβουλές ώστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, ξεκινώντας αυτό το τέλειο θαλάσσιο σπορ !!!




1.Φυσική και πνευματική προετοιμασία. Ξεκινήστε με βασικές διαδικασίες όπως βάδισμα, ελαφρύ τρέξιμο ώστε να βάλετε σε διαδικασία το σώμα σας και να ΔΕΧΘΕΙ πιο εύκολα το ξεκίνημα σας σε αυτό το σπορ. Δείτε βιντεάκια αρχάριων σχετικά με το άθλημα και βάλτε τον εαυτό σας μέσα σ' αυτήν την διαδικασία !!! Ο εγκέφαλος σας θα αρχίσει να “καταγράφει” διαδικασίες από αυτήν τη νοερή προπόνηση ….




2.Μην μάθετε το άθλημα από γνωστούς & φίλους. ΚΑΛΕΣ οι συμβουλές, ΔΩΡΕΑΝ για εσάς αλλά θα σας “πάει πίσω”. Ο εξοπλισμός που θα δοκιμάσετε ΣΥΝΗΘΩΣ είναι παλιός ή για ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια πανωλεθρία και χάσιμο πολύτιμου χρόνου …..



3.Πάτε σε μια σχολή με καλή φήμη … Ρωτήστε γι' αυτό γνωστούς, φίλους ή καταστήματα του κλάδου …. Οι σχολές έχουν πιστοποιημένους εκπαιδευτές/Προπονητές, όπου ο εξοπλισμός τους είναι τεχνολογικά προηγμένος για το επίπεδο σας και θα κάνει τη γνωριμία σας με το άθλημα ΕΥΚΟΛΗ, με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και πραγματικά θα το αγαπήσετε.....
Διαβάστε κριτικές μαθητών στο social media πριν πάτε σε μια σχολή. Ρωτήστε - απαιτείστε να σας δείξουν τα πιστοποιητικά. 

ΠΡΟΣΟΧΗ .... Εκει έξω έχει αρκετούς ''εκπαιδευτές'' και ''γνώστες'' του αθλήματος.



4.Κάντε μάθημα – Οι σχολές έχουν μεθοδολογία και συγκεκριμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες ώστε να μάθετε τα βασικά της ιστιοπλοΐας. Τα χρήματα που θα δώσετε αξίζουν πραγματικά.



5.Μείνετε συγκεντρωμένοι – Αν δεν έχετε κάνει ποτέ ιστιοπλοΐα – windsurf  έχετε ΠΟΛΛΕΣ παραμέτρους να αντιμετωπίσετε (άνεμο, ισορροπία πάνω στο σκάφος, στάση σωματος, κράτημα πανιού) και τα λάθη που θα αντιμετωπίσετε στην αρχή είναι αρκετά. Με τη νοερή προπόνηση που κάνατε σπίτι σας, το σώμα σας θα ανταποκριθεί ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ σε αυτό το αρχικό στάδιο.




6.Βάλτε προσωπικούς στόχους. Μην περιμένετε σε 5 ημέρες να κατακτήσετε το σπορ. Θέλει πειθαρχεία, αφοσίωση ΚΑΙ αρκετή προπόνηση στον υδάτινο στίβο …. οπως κάθε σπορ!



7.Σχεδιάστε την εξέλιξη σας. Μετά τα μαθήματα νοικιάστε εξοπλισμό και εξελίξτε τις τεχνικές που μάθατε … Η επανάληψη είναι ό,τι καλύτερο … Τα αφομοιώσατε ?? κάντε μαθήματα επόμενου επιπέδου ώστε να ανεβάσετε τον πήχη. Το windsurf ξεκινάει από τα 2 μποφόρ και πάει στα 5+ μποφόρ... Όρεξη να έχετε και υπομονή …



8.Μην βιαστείτε να αγοράσετε εξοπλισμό για windsurf. Πρώτα μάθετε. Αυτό θα σας προστατέψει από ΧΑΣΙΜΟ χρόνου, ΑΣΚΟΠΕΣ αγορές και ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ από λάθος επιλογή του εξοπλισμού !!! Όσο καλή και να είναι η προσφορά που είδατε …. ΡΩΤΗΣΤΕ πρώτα (ό,τι λάμπει ΔΕΝ είναι χρυσός)



9.Μάθετε να δένετε – συναρμολογείτε ΣΩΣΤΑ τον εξοπλισμό σας. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Μπαίνετε σε υδάτινο περιβάλλον όπου η πρόχειρη προετοιμασία, το “δεν βαριέσαι”, θα το πληρώσετε με αφάνταστη ταλαιπωρία και κίνδυνο μέσα στην θάλασσα …

10.Η σωστή προετοιμασία θα σας εξασφαλίσει ποιοτική προπόνηση, ασφάλεια και διασκέδαση.Προπονηθείτε μαζί με άλλους. Η διαδικασία εκμάθησης θα είναι πολύ πιο διασκεδαστική και θα έχετε δυνατές “οπτικές εικόνες” από τους τριγύρω windsurfers βλέποντας λάθη αλλά και συναρπαστικά πράγματα πάνω από το δικό σας επίπεδο.


Τέλος εχω να καταθέσω οτι η Ελλάδα έχει ενα ασύγκριτο και μοναδικό πλεονέκτημα... καθαρές θάλασσες, ήλιο, υψηλές θερμοκρασίες και αέρα. Ειναι παράδεισος για τα θαλάσσια σπορ και την ιστιοπλοία.





 Rentals & sessions - Windsurfing, SUP, canoe, SUP/Yoga  - Angelochori Beach - Thessaloniki - Greece
Gsm  +306977347038 

Copyright  Συμεών Ναλμπάντογλου – Active sport Club , 1995 – 2024
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή  του περιεχομένου του άρθρου  με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηθογραφικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη . Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.